Četvrtak, 26. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

On je najmlađi milijarder koji je sam stekao bogatstvo: Evo kako je sve počelo

John  Kolizen je imao samo 16 godina kada je zajedno s bratom osnovao prvo startup preduzeće i postao milioner. Danas se nalazi na čelu “Forbsove” liste milijardera.

Ima samo 26 godina, vlasnik je preduzeća i milijarder – najmlađi na svijetu koji je sam stekao bogatstvo. Zajedno sa 28-godišnjim bratom Patricom, John vodi startup kompaniju “Stripe”, američki servis za plaćanje putem interneta. Nakon finansijske injekcije od oko 150 miliona dolara, njihova kompanija trenutno vrijedi 9,2 milijarde dolara. Najnovija sredstva obezbijedio je KapitalG, filijala Googlove matične kompanije Alfabet, pa je sada vrijednost kompanije “Stripea” gotovo dvostruko veća nego prošle godine.

Karijera ovog mladog momka liči na uspon osnivača Facebooka Marka Zuckerberga, koji je imao 25 godina kada je 2009. postao najmlađi “selfmade” milijarder na svijetu. Poput Johna, i Zuckerberg je prekinuo studije na Harvardu.

Braća iz Irske osnovala su “Stripe” 2010. godine. Na sličan način kao i “Paypal”, “Stripe” pruža mogućnost sitnim trgovcima da primaju kreditne i debitne kartice. “Stripe” je kasnije pokrenuo platformu Atlas, alatku koja međunarodnim osnivačima omogućava širenje u SAD.

Među akcionarima su American express i Viza. “Stripe” je postao konkurencija E-bay servisu “Paypal”.

Prema procjenama “Forbsa”, braća imaju po 12 odsto udjela u kompaniji, čije se sjedište nalazi u San Francisu. Prema tome, John, predsjednik kompanije, težak je 1,1 milijardu dolara. Time je prestigao dva mjeseca starijeg osnivača “Snapchata” Evana Spigla, koga često nazivaju “novim Zuckerbergom”. Johnov brat Patrick, glavni izvršni direktor “Stripea”, i suosnivač “Snapchata” Bobi Murphy obojica imaju 28 godina. Njih petorica su jedini milijarderi na svijetu koji su mlađi od 30 godina, a stekli su bogatstvo samo sopstvenim radom.

Braća Kolizen su u početku sve poslove obavljali sami (programiranje, opsluživanje klijenata i reklama), a danas imaju 547 zaposlenih u devet biroa širom svijeta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,