Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Od voća i povrća pravi ukrasne figure: Posao koji ne trpi greške

Preuzmite sliku

Šef restorana u Diyarbakiru, gradu na jugoistoku Turske, Zubeyir Atli, lubenice, tikve, rotkve, mrkve, krastavice i drugo voće i povrće pretvara u umjetnička djela.

Atli (36) posebnim noževima i preciznim pokretima lubenice, tikve i tome slično pretvara u figure, ali i cvijetne dezene.

Na taj način rotkva postaje labud, tikva zmaj, a lubenica ruža, zbog čega su njegova djela ukusna, ali i ugodna za oko.

  • Za Anadolu Agency (AA) izjavio je kako je kao dijete volio praviti igračke od blata, a da je prije 15 godina otputovao u Ankaru i postao dijelom turističkog sektora.

    “Tada su postojali dobri majstori koji su izrađivali ukrase od tikve i lubenice. Kada sam vidio šta izrađuju, bio sam oduševljen i počeo sam se baviti tim poslom. Za nekih tri do četiri godine počeo sam izrađivati ove dekoracije”, pojasnio je i dodao kako je riječ o posebnoj vrsti umjetnosti.

    Prema njegovim riječima, dekoracije može izrađivati ne samo od tikve i lubenice nego i drugog voća i povrća, ali da postoji voće i povrće koje je teže odnosno lakše obrađivati.

    ”Mislim da je najteži paradajz, jer se ne od njega ne može puno uraditi. Najlakše je raditi s tikvom, jer je čvrsta i jednobojna. S lubenicom je nešto teže raditi, jer ima tri boje, zelenu, bijelu i crvenu. Zbog toga od lubenice ne možete napraviti sve što hoćete, ali od tikve možete”, kazao je.

  • Pojedine figure izradi za deset ili 15 minuta, a pojedine za tri do četiri sata. Za ovu vrstu posla potrebno je i strpljenja, a ne samo vrijeme.

    “Ovo je posao koji ne trpi greške. Kada napravite grešku, gubi se oblik i morate početi ispočetka. Dok radite, mjere su najbitnije. Mjere moraju biti balansirane kako bi se dobio željeni oblik”, kazao je Atli, koji je dodao kako je uprkos zahtjevnosti, riječ o poslu koji pruža veliko zadovoljstvo.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,