Srijeda, 19. Decembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nevjerovatna špilja do koje se morate probijati kroz 10 kilometara džungle (FOTO)

Špilja se nalazi u Nacionalnom parku Phong Nha – Ke Bang, a da bi došli do nje čeka vas 10 kilometara šetnje gustom vijetnamskom džunglom, prelazeći potoke, doline i brda, a zahvaljujući netaknutom krajoliku, pomislit ćete da ste se vratili u neka davna, prahistorijska vremena.

Hang En smatra se trećom najvećom špiljom u svijetu, nakon Hang Son Doong špilje u Vijetnamu i Deer Cave u Malaziji. Svoj naziv dobila je po hiljadama ptica koje tamo žive. Iako je lokalno stanovništvo već stoljećima koristi za zaklon od oluje, “vanjskom” svijetu postala je poznata tek 1994., kada su je “otkrili” Britanci.

Hang En nastala je prije 3 miliona godina, kada je vapnenačku stijenu u planini Annamite izrezbarila rijeka Thuong, a to se događa još i danas, kada rijeka buja tokom kišnih sezona.

Špilja se nalazi u Nacionalnom parku Phong Nha – Ke Bang, a da bi došli do nje čeka vas 10 kilometara šetnje gustom vijetnamskom džunglom, prelazeći potoke, doline i brda, a zahvaljujući netaknutom krajoliku, pomislit ćete da ste se vratili u neka davna, prahistorijska vremena. Na putu ćete proći i selo Ban Doong, u kojem živi svega 40-ak stanovnika, inače izoliranih od svijeta.

Hang En duga je više od 2 kilometra, s 3 ulaza od kojih je najveći i najpoznatiji visok više od 120 i širok 140 metara. Neke komore velike su više od 180, a visoke stotinjak metara. U jednoj od njih spreman je i prostor za kampovanje, gdje možete provesti noć uz jezerce u kojemu se možete i okupati. (punkufer.hr)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,