Četvrtak, 24. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Najusamljenije mjesto na svijetu krije neobičnu priču i još neobičnijeg stanovnika (VIDEO)

Katski stup na zapadu Gruzije vjerovatno je jedno od najusamljenijih mjesta na svijetu. Na vrhu 40 metara visoke stijene svoj dom pronašao je monah Maxime Qavtaradze koji u toj samoći živi već više od 20 godina.

1944. godine je prvi put dokumentiran uspon na samotnu stijenu na kojoj su otkriveni ostaci crkve stare nekoliko stoljeća, a u njoj je pronađen i kostur posljednjeg stanovnika. Osoba koja se prva popela na to mjesto bio je planinar Alexander Japaridze. Crkvu su navodno koristili kršćani kako bi izbjegli svjetovna iskušenja i bili bliže Bogu. Praksa je trajala sve do 15. stoljeća i osmanske okupacije.

1993. godine tu se opet uselio Maxime koji je htio započeti novi život, daleko od poroka kojima je dotad bio sklon, piše Daily Mail. Obnovio je crkvu i sagradio ljestve kojima se spušta dva puta sedmično, kako bi nabavio namirnice i pomolio se s mještanima. 20 minuta mu treba da se sputi do sela.

Maxim kaže da mu danas po savjet dolaze mnogi mladići s problemima i mladi svećenici koji traže mir i vodstvo. “Ovdje je jedino mjesto na kojem osjećam povezanost s Bogom”, tvrdi on. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje