Četvrtak, 21. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Na današnji dan: U Jajcu održano Drugo zasjedanje AVNOJ-a

Neđu historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1780. – Preminula prva žena koja je vladala Habsburškom Monarhijom, Marija Terezija.  Pokrenula je niz reformi kojima je jedan od ciljeva bio izgradnja čvršće središnje vlasti sa službenim njemačkim jezikom. Poticala je i razvoj industrije i trgovine, modernizirala kazneno pravo, olakšala položaj kmetova, nametnula neke poreze plemstvu i Crkvi te uvela opće školovanje u austrijskom dijelu Habsburške Monarhije.

1877. – Izumitelj Thomas Edison demonstrirao prvi ručno pokretani fonograf – uređaj za snimanje i reprodukciju zvučnih zapisa. Petnaestak godina kasnije zamijenio ga je gramofon.

1897. – U Engleskoj održana prva utrka motocikala.

1899. – Formiran fudbalski klub FC Barcelona. Osnivač kluba pored Joana Gampera koji se na njegovom čelu nalazio 25 godina, bila je i grupa mladih stranaca koji su živjeli u Barceloni. Osnivanje ovog kluba bio je rezultat sve veće popularnosti najvažnije sporedne stvari na svijetu u Evropi.

1929. – Američki komadant Richard E. Byrd postao prvi čovjek koji je preletio Južni pol.

1932. – Francuska i SSSR potpisali sporazum o nenapadanju.

1943. – U Jajcu održano Drugo zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) na kojem su predstavnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Makedonije stvorili novu Jugoslaviju.  Na zasjedanju AVNOJ-a donesena odluka je o ”izgradnji Jugoslavije na federalnom principu”, koju su potpisali predsjednik Ivan Ribar i sekretar Rodoljub Čolaković.

1947. – Komisija Ujedinjenih naroda usvojila rezoluciju 181 kojom je predložen plan podjele Palestine. Palestina je do današnjeg dana ostala jedno od najkompleksnijih političkih problema s kojim se svijet suočava.

1975. – Eruptirao vulkan Kilauea na Havajima. Tog dana Havaje je pogodio i zemljotres jačine 7,2 stepeni po Richteru praćen tsunamijem.

1990. – Savjet sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) usvojio rezoluciju o upotrebi svih iračke trupe iz Kuvajta ne povuku do 15. januara 1991., javlja Anadolija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,