Ponedjeljak, 17. Decembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Istraživanje: Muškarci duže boluju zato što su razmaženi

Muškarci teže podnose gripu od žena, duže se liječe, a više ih i umire, pokazuje istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Oxford.

Muškarcima su za oporavak od gripe potrebna tri dana, a ženama dan i po, u prosjeku.

Bar jedna studija koja analizira podatke šest godina unazad pokazuje da su muškarci češće hospitalizovani zbog gripe nego žene, te da ih više i umre.

Termin “muški grip” postao je sveprisutan, pa je uključen u oksfordske i kembridžske rječnike.

Okfordski rječnik pojam “muškog gripa” definira kao “stanje prehlade ili sličnog manjeg oboljenja koje osjećaju muškarci, a koje se odnosi na pretjerivanje u ozbiljnosti problema”.

Drugi izvor to naziva sindromom “kržljavog muškarca”.

Neki istraživači podsjećaju na opaske da bi ljudska vrsta odavno izumrla kada bi muškarci morali da rađaju.

Muškarci, prema toj teoriji, ubrzo usvoje bespomoćnu ulogu pacijenta i veoma se oslanjaju na pomoć drugih dok se ne oporave.

Ali, jedan dio istraživača smatra da muškarci zaista virusne respiratorne bolesti doživljavaju drugačije od žena, kao i srčani napad. Muškarci često imaju klasičan bol u grudnom košu, a žene “atipične” simptome, kao što su mučnina i kratak dah.

Tako je, možda, ponašanje muškaraca kod simptoma prehlade i gripe u skladu sa tim kako bolest na njih utječe. U novoj studiji, naučnici tvrde da vakcina protiv gripa izaziva jaču lokalnu i sistemsku reakciju i nastanak više antitijela kod žena.

Moguće je da testosteron ima određenu ulogu u tome zašto je reakcija kod muškaraca slabija.

Pokazalo se da ćelije u nosu žene inficirane gripom, izložene ženskom hormonuestradiolu, smanjuju imunološku reakciju, što nije slučaj kod muškaraca.

Pošto simptomi gripe velikim dijelom zavise od imunološke reakcije tijela, smanjeni imunološki odgovor kod žena može se objasniti i slabijim simptomima bolesti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,