Subota, 23. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Intrigiraju javnost: Ko je misteriozna žena Kim Jong Una?

Dok se o Kim Jong Unu znaju brojne pikanterije i uvrnuti detalji, njegova je žena prava misterija.

Od toga da je zabranio vjenčanja i sahrane, ubio sopstvenog brata, preko činjenice da je uredio državu bez elementarnih ljudskih prava gdje je sve podređeno eliti – odnosno njemu, nije teško zaključiti kako Kim Jong Un nema baš neke kvalitete koje bi činile dobrog supruga.

Izbrisao je njenu prošlost

Njegova žena je sasvim druga priča – bar prema ono malo detalja koje njen suprug dozvoli da se plasiraju u javnost. Drugarica Ri Sol-Ju navodno je rođena u periodu između 1985. i 1989., mada niko ne zna tačan datum, a navodi se kako joj to nije ni pravo ime već pseudonim.

Njena porodica dio je sjevernokorejske političke elite, a brojni izvori tvrde da je cijeli život odgajana da mu bude supruga, kao i uostalom brojne djevojke koje su bile odgovarajućih godina, danas-sutra za vjenčanje s Kimom.

Završila je srednju školu u Pjongjangu i studirala muziku u Kini, što nije ništa neobično budući da je poznato kako je Kim veliki obožavalac plesa i pjesme, a žene vidi osobe “čija je dužnost da ga zabavljaju”.

Navodno je neko vrijeme bila član orkestra Unhasu i imala je nekoliko javnih nastupa. Sjevernokorejske vlasti i policija sproveli su stroge mjere uništenja svih materijala koji prikazuju Ri Sol-Ju u toj fazi života, jer sada više nije primjerena činjenica da je pjevala drugima. Osim toga, ona je bila i aktivna navijačica i takmičila se na Azijskom atletskom prvenstvu koje se održalo u Južnoj Koreji.

 • Do njihovog upoznavanja i braka nije došlo jer je Ri Kimu “zapela za oko”, već zato što je njegov otac, predosjećajući da je lošeg zdravstvenog stanja prije moždanog udara, dogovorio njegov brak 2008., a on se i ostvario 2009..

  Na njoj trenira disciplinu

  I dok se ponekad pojavljuje na raznim društvenim marševima i manifestacijama sa svojim suprugom, zabilježeni su dugi periodi – od čak godinu do dvije, kad se Ri Sol-Ju uopšte nije mogla vidjeti. Spekulisalo se tada da je Kim možda izdao naređenje da je ubiju, ali manje drastične ideje kažu da joj Kim zabranjuje izlaske kao “trening discipline”.

  Pretpostavlja se da par ima dvoje djece – jedno rođeno 2010. i jedno rođeno 2012., što se poklapa s njenim dugotrajnim nestankom iz javnosti. U to vrijeme je u Sjevernoj Koreji u posjeti bio košarkaški idol Kim Jong Una Denis Rodman, koji je po povratku u SAD izjavio kako je vođa dobio kćerku, zdravu nasljednicu.

  Tražio je da se izazove raniji porođaj jer mu se svidio datum?

  Njegovo ludilo ide toliko daleko da se u opsesiji likom svog djeda i osnivača države Kim-il Sunga, da je navodno obavio veliki broj plastičnih operacija kako bi što više ličio na njega. Osim toga, anonimni izvor iz sjevernokorejske vlade je izjavio da je Kim tražio da se njegovoj ženi ranije indukuje porođaj zbog sasvim uvrnutog razloga – kako bi se dijete rodilo krajem 2012., kad se obilježava 100-godišnjica rođenja Kim il Sunga – bez obzira na zdravstvene rizike za majku i dijete. Dijete se navodno zove Ju-ae. (express.hr.)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,