Nedjelja, 21. April 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Atrakcija na Tajvanu: Zavirite u rudarski gradić u kojem caruju mačke (VIDEO)

Maleni tajvanski grad nekada je zahvaljujući uglju bio napredan rudarski grad. Međutim, danas je ovo mesto pravi raj za ljubitelje mačaka koji dolaze iz cijelog svijeta da ih fotografišu, hrane ih i igraju se sa njima.

Houtong, što u prevodu znači “pećina majmuna”, je selo na sjeveru Tajvana koje je nekada bilo poznato po lokalnoj pećini punoj majmuna. Do danas nije poznato šta se tačno dogodilo sa primatima, ali tokom dvadesetih godina prošlog vijeka, dok je zemlja bila pod vladavinom Japana, u Houtongu je nađen ugalj. Gradić je ubrzo postao jedan od najvećih snabdjevača uglja u državi, a broj stanovnika je rapidno počeo da se povećava.

Ipak, do sedamdesetih godina ugalj je već bio stara vijest. Mlađi stanovnici Houtonga počeli su da se sele u potrazi za prilikama koje pružaju veći gradovi, a do devedesetih godina prošlog vijeka, rudarska industrija gotovo je nestala. Broj stanovnika se smanjio na manje od 100 ljudi, a popularnost mjesta gotovo je iščezla.

Ipak, mali rudarski grad ponovo je dospio u žižu interesovanja, a sve zahvaljujući penzionerki Chan Bi-jun, koja je kao veliki ljubitelj mačaka odlučila da se brine o macama čiji su vlasnici napustili grad.

  • “Počela sam da se brinem o pet mačaka koje su pripadale mom komšiji koji je preminuo prije devet godina. Mačke su se sve više i više kotile. Sada hranim polovinu mačje populacije u Houtongu”, izjavila je Chan.

    Danas posjetioci uglavnom dolaze da fotografišu više od 120 veselih mačaka koje se izležavaju po “Mačjem selu” i uživaju u pažnji i poslasticama koje im donose turisti.

    Blizina glavnog grada i direktna linija vozom obezbjeđuju neprekidan priliv turista svakog vikenda. Mačke su navikle na fotografisanje, a njihovi portreti često se mogu vidjeti na društvenim mrežama. (nationalgeographic.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,