Srijeda, 20. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ambasada SAD u Londonu tromjesečnu bebu pozvala na ispitivanje o terorizmu

Američka ambasada u Londonu pozvala je tromjesečnu bebu na ispitivanje o terorizmu nakon što je njegov djed napravio grešku prilikom popunjavanja obrasca za vizu u elektronskom sistemu za odobravanje putovanja (ESTA).

”The Guardian“ javlja kako je porodica tromjesečnog Harveya Kenyon-Cairnsa namjeravala otputovati iz Velike Britanije u grad Orlando, u saveznoj američkoj državi Florida.

Harveyev djed Paul Kenyon je na pitanje ”Da li namjeravate ili ste učestvovali u terorističkim aktivnostima, špijunaži, sabotaži ili genocidu?”, kliknuo na opciju ”Da”, zbog čega je dječak koji živi u gradu Poynton pozvan na razgovor u ambasadu u Londonu.

”Nisam mogao vjerovati da nisu shvatili kako je riječ o greški i da beba od tri mjeseca ne može nikome nauditi”, rekao je 62-godišnji Kenyon koji je naknadno shvatio šta se desilo.

Kaže kako putovanje do Londona trajalo gotovo deset sati, što je više od leta od Manchestera do Orlanda, a greška ih je koštala i 3.000 funti (oko 3.537 eura).

”To je zaista bila skupa greška, ali sam se nadao da će to američka ambasada primijetiti. Sumnjam da bi teroristi ionako prilikom popunjavanja obrasca izabrali opciju ‘da'”, rekao je Kenyon.

Dodao je kako je dječak prilikom ispitivanja bio vrlo strpljiv i da nije plakao.

”Razmišljao sam o tome da ga na ispitivanje odvedem obučenog u narandžasti kombinezon, ali nisam bio siguran u smisao za humor uposlenika ambasade pa sam odustao. Naravno da moj unuk nije učestvovao u genocidu niti špijunaži. Doduše, nekoliko puta je sabotirao pelene, ali o tome nisam govorio u ambasadi“, rekao je Kenyon.

Zbog toga što viza nije stigla na vrijeme kada je planiran let Kenyona i njegove supruge, dječak je sa roditeljima otputovao nekoliko dana kasnije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje