Od 6. maja generalni štrajk nema nastave u školama i na fakultetima (VIDEO)

Share on Facebook

Sindikati obrazovanja donjeli odluku

protesti bkcKantonalni odbori Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja Tuzlanskog kantona i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH TK su na vanrednoj sjednici, uz sudjelovanje predsjednika sindikalnih organizacija, održanoj 18.04.2013. godine, jednoglasno donijeli Odluku o stupanju u štrajk zaposlenih u ustanovama osnovnog i ustanovama srednjeg obrazovanja TK. Štrajk će početi 06.05.2013. godine.

Razlog za ovakvu odluku jeste činjnica da ni na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona nije bilo rasprave o usvajanju budžeta TK za 2013 godinu. Jedina tačka dnevnog reda bilo je izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj Vladi TK.

Na današnjoj maratonskoj sjednici Skupština Tuzlanskog kantona izglasala nepovjerenje Vladi TK, ovo je ujedno bila i jedina tačka dnevnog reda koji se usvajao skoro cijeli dan.

Nakon 35. redovne sjednice, održana je i hitna Sjednica Skupštine TK na kojoj je glasovima nove parlamentarne većine donesena odluka o smjeni ministra unutrašnjih poslova Amira Husića.

Pored smjene ministra Husića, poslanici su usvojili i Odluku o privremenom finansiranju koja znači da može početi isplata plata budžetskim korisnicima te onima koji čekaju socijalnu pomoć.

Uoči održavanja Skupštine okupili su se članovi Sindikata policije MUP-a Tuzlanskog Kantona, a podršku su im dali predstavnici Sindikata srednjeg i visokog obrazovaja, predstavnici boračkih organizacija, invalidi, tuzlanski taksisti te mnogobrojni građani tražeći usvajanje budžeta Vlade Tuzlanskog Kantona za 2013. godinu. (Foto: A Bajrić Blicko Dnevni Avaz; Video: Federalna.ba)

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com