Utorak, 11. Decembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Šta se desilo sa zastavama postavljenim na Mjesecu? (VIDEO)

Prvi objekt napravljen ljudskom rukom koji je stigao do Mjeseca bila je sovjetska Luna 2 misija 13. septembra 1959. godine.

Ali, američki Apollo 11 bit će poznat kao prva misija s ekipom astronauta koja će sletjeti na Mjesec 20. jula 1969. godine.

Još šest misija su imali između 1969. i 1972. godine. Do danas, vjeruje se kako je SAD jedina zemlja koja je uspješno izvela slijetanje na Mjesec.

U tom periodu, ekipe su postavile čak šest zastava (sve američke) na Mjesec. Šta se dogodilo s njima tokom ovih četrdeset godina?

Prva je nestala. Naime, Buzz Aldrin se prisjetio kako je nakon polijetanja s Mjeseca, vidio prvo u zraku, a potom kako pada na tlo nakon lansiranja.

Vjeruje se kako su zastave Apolla 14 i 15 također pale, ili su se dezintegrirale. Ipak, stručnjaci su sigurni kako je zastava Apolla 12 još uvijek na svom mjestu.

Kao dokaze navode satelitske snimke koji pokazuju sjenku koja se poklapa sa zastavom postavljenom na stub. Slično je i s Apollom 16 i 17. Ali, oni dodaju i te zastave vjerovatno više ne liče na američke, zbog UV zraka koji su ih s vremenom izbijelile.

Svi se predajemo vremenu.

(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,