Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Videoigrice više nisu gubljenje vremena: Stotine miliona, tv prijenosi, takmičenja, sponzorski ugovori i još mnogo toga

Preuzmite sliku

ESPN, CNN i mnoge druge velike tv kuće su na svojim kanalima započeli prijenose turnira u videoigrama.

Publika za esportove broji preko 300 miliona ljudi i do 2020. godine trebala bi se približiti broji od pola milijarde. Prema njihovim procjenama, u esportu je lani na oglašavanje i sponzorisanje utrošeno 325 miliona dolara, u što nije uključen novac od prodaje medijskih prava. Već ove godine bi se u esportovima moglo zavrtjeti 440 miliona dolara, a do 2019. godine iznos bi mogao biti i dvostruko viši od toga, tvrde analitičari.

Azija i Sjeverna Amerika su najveća tržišta za esport, a na Balkanu se u zadnje vrijeme sve češće organizuju takmičenja zaljubljenika u virtuelni sport.

Velike svjetske sportske organizacije to su već prepoznale pa svjetska fudbalska organizacija FIFA već godinama organizuje interaktivno svjetsko prvenstvo, a pokretanje esportske lige za iduću godinu najavila je i američka košarkaška organizacija NBA.

Jedno je sigurno, sport iz fotelje nije više samo gledanje utakmica i navijanje pred televizorom. Videoigre su ga pretvorile u industriju vrijednu stotine miliona dolara. Sportske organizacije i medijske kompanije već su napravile ozbiljne korake u smjeru stvaranja profita i na novom tržištu i od novog segmenta publike. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,