Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Utakmicom protiv Izraela mladi košarkaši BiH danas počinju nastup na EP-u

Preuzmite sliku

Juniorska (U-18) košarkaška reprezentacija danas će utakmicom protiv selekcije Izraela započeti nastup na Evropskom prvenstvu u turskom Samsunu. 

Od generacije koja je osvojila evropsko kadetsko prvenstvo i zlato na olimpijadi mladih u Gruziji, javnost u BiH očekuje mnogo, a toga je svjestan i selektor Pandža.

– Znamo da se od nas očekuje mnogo, imamo kvalitet za dobar rezultat, ali ne želimo davati obećanja. Grupa je teška, protivnici su kvalitetne reprezentacije i sigurno je da će biti teško, a prvi cilj nam je da prođemo grupu – izjavio je selektor BiH.

Bosna i Hercegovina će na prvenstvu Evrope nastupiti u grupi C, zajedno s Litvanijom, Latvijom i Izraelom, a prvi meč igrat će danas u 12 sati po srednjoevropskom vremenu protiv vršnjaka iz Izraela.

– Protivnici su teški, Litvanija i Latvija imaju odlične omladinske selekcije, a mi u ovom trenutku razmišljamo samo o Izraelu protiv kojeg igramo prvi i vjerovatno najvažniji meč. To je šuterska ekipa koja po utakmici šutira i po 30 trojki. Probaćemo nametnuti naš ritam, spriječiti njihove trojke iz tranzicije i ostvariti dobar rezultat na otvaranju evropskog prvenstva – naveo je selektor BiH.

Dodaje da bi neuspjeh za ovu generaciju talentovanih bh. košarkaša bio neprolazak grupe.

Smatrao bih neuspjehom da ne prođemo grupu. Iako je grupa teška, mislim da svi želimo i imamo kvaliteta i znanja da zauzmemo jednu od prve dvije pozicije u grupi – zaključio je Pandža.

Pandža će na ovom takmičenju imati na raspolaganju 11 košarkaša, s obzirom da se na pripremnoj utakmici protiv Turske povrijedio Njegoš Sikiraš. Sikiraš je povrijedio tetive prsta desne ruke i ljekari su mu naložili mirovanje u naredne tri-četiri sedmice. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje