Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Upoznajte narednog protivnika Damira Džumhura u Bukureštu

Preuzmite sliku

Damir Džumhur će u drugom kolu ATP turnira u Bukureštu igrati protiv italijanskog tenisera Marca Cecchinata, a meč je na rasporedu u četvrtak.

Bit će to izvrsna prilika za prvi bh. reket da konačno napravi veliki iskorak na ozbiljnim turnirima i plasira se u samu završnicu. Karte su otvorene nakon što je Italijan iznenađujuće iz takmičenja izbacio Marcos Baghdatisa i tako, barem na papiri, olakšao posao sve boljem Sarajliji.

Neće biti lako, Cecchinato je velika nada italijanskog tenisa, trenutno je 99. igrač svijeta, a najbolji ranking zabilježio je oktobra prošle godine kada je zauzimao 82. mjesto. Igra tenis sličan onom koji prakticira Džumhur, odlično se kreće i uživa igrajući na šljaci.

  • Marc-Cecchinat2
  • Sve dobro što je napravio kroz svoju kratku karijeru, načinio je igrajući na zemlji, sjajno se osjeća na ovoj podlozi, a vrlo dobru formu potvrdio je savladavši favorizovanog Kipranina. Dosad je od tenisa zaradio nešto manje od pola miliona dolara, a ne može se pohvaliti dobrim nastupima na velikim turnirima.

    Rivalu u drugom kolu Bukurešta već su se sastajali, prije tri godine u Zagrebu je Džumhur slavio u finalu tamošnjeg turnira, a rezultat je bio 2:0, 6:2 i 7:5. Drugi i posljednji susret imali su u Dohi početkom ove godine, a i tada je bh. igrač bio bolji rezultatom 2:0, po setovima 6:4 i 6:2.

    Ukoliko proslavi pobjedu, Sarajlija bi se u narednom kolu trebao sastati s trećim nositeljem turnira Federicom Delbonisom koji će u drugoj rundi kao veliki favorit igrati s Ukrajincem Illyom Marcehenkom. Bez obzira na ime rivala, Džumhur bi imao relativno dobre šanse da napravi novi uspjeh.

    Čini se da je nakon nastupa karijere i pobjeda nad Rafaelom Nadalom i Tomasom Berdychom, prvi bh. reket napravio odličan potez putovanjem u Rumuniju. Konkurencija je objektivno slabija nego na ostalim turnirima koji se igraju u isto vrijeme, a konačno je imao i malo sportske sreće pa žrijeb nije bio nemilosrdan kao obično. Ko zna, možda je Džumi konačno zreo za jedan vrhunski rezultat na velikom turniru. Za proboj među 50 najboljih. (N1)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje