Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šarapova nakon suspenzije: Žalit ću se Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, odluka je nepravedna

Preuzmite sliku

Ruska teniserka Marija Šarapova najavila je žalbu Sudu za sportsku arbitražu u Lozani na dvogodišnju suspenziju zbog dopinga koju je danas izrekla Međunarodna teniska federacija (ITF), javlja Anadolu Agency (AA).

“Komisija ITF je utvrdila da nisam od svog ljekara tražila doping supstance. ITF je potrošio mnogo resursa i vremena pokušavajući dokazati da sam namjerno prekršila antidopinška pravila, a Komisija je utvrdila da nisam”, istakla je Šarapova.

Odluku o suspenziji donijela je tročlana komisija ITF-a, koja je navela da Šarapova nije imala namjeru varati, ali da ipak “snosi isključivu odgovornost” za pozitivan doping test.

“Iako je Komisija pravilno zaključila da nisam namjerno prekršila antidopinška pravila, ne mogu prihvatiti oštru dvogodišnju suspenziju koja je nepravedna. Komisija, koju je osnovao ITF, usaglasila se da nisam namjerno pogriješila, ali me ipak sprječava da igram tenis dvije godine. Odmah ću se žaliti Sudu za sportsku arbitražu u Lozani”, navodi se u sopćenju ruske teniserke.

Podsjetimo, Šarapova je u srijedu suspendovana na dvije godine zbog dopinga. Međunarodna teniska federacija (ITF) je u srijedu saopćila da je Šarapova suspendovana na dvije godine zbog korištenja nedozvoljenog lijeka meldonija.

Šarapova, jedna od najpoznatijih teniserki svijeta, u martu ove godine je na konferenciji za medije u Los Angelesu izjavila da je bila pozitivna na doping testu.

Ruskinja je bila pozitivna na meldonij, supstancu koja je bila legalna do 1. januara ove godine i navodno nije znala da je zabranjena. Ovu supstancu je koristila od 2006. godine zbog zdravstvenih problema.

“Ne želim da moja karijera završi na ovaj način i iskreno se nadam da ću imati drugu šansu da igram ovu igru”, rekla je tada 28-godišnja Šarapova.

Inače, meldonij je supstanca koja pobošljava metabolizam i povećava sposobnost za vježbe. Koriste je osobe sa lošim protokom krvi. Svjetska antidopinška agencija (WADA) je ovu supstancu uzela pod razmatranje prošle godine i donijela odluku da je zabrani.

Meldonij prozivodi kompanija u Latviji, a upotrebljava se još i u Litvaniji i Rusiji, dok korištenje ove supstance u SAD nije dozovljeno. Ovaj lijek se koristi kod ishemijske bolesti srca odnosno kod angine pektoris, omogućava bolji protok kiseonika kroz ćelije i širi krvne sudove. Kozumenti ove supstance imaju veću izdržljivost pri povećanim fizičkim naporima.

Šarapova je u karijeri osvojila 35 naslova u singlu, te pet Grand Slamova po čemu je treća od aktivnih igračica svijeta iza sestara Venus i Serene Williams. Jedina je Ruskinja koja je objedinila sve četiri titule Grand Slama i jedna od samo 10 teniserki koje su uspjele ostvariti takav učinak. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: