Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mirza Bašić osvojio prvu ATP titulu u karijeri (FOTO)

Preuzmite sliku

Bašić je ispisao historiju bh. tenisa i postao drugi igrač sa bh. prostora koji je uspio podići trofej jednog ATP turnira, a meč je dobio nakon 2 sata i 20 minuta igre.

Bašić je odlično ušao u meč, izgledao je veoma samopouzdano u sebe i svoju igru, a udarci su ga služili izvanredno.

U trećem gemu je napravio brejk, koji je potom potvrdio i došao do vodstva od 3:1.

Odličnim serviranjem i igrom u svojim gemovima, Bašić je održavao prednost brejka sve do trenutka kada je trebao odservirati za set.

Copil tada stiže do tri vezane brejk prilike i koristi treću te osvaja tri uzastopna gema i preokreće rezultat na 6:5.

Set je ušao u tiebreak koji nakon preokreta dobija Mirza rezultatom 8:6 i tako dolazi do vodstva od 1:0 u setovima.

Težak završetak prvog seta ostavio je traga na Mirzi na početku drugog, poa je bh. teniser u prvom gemu izgubio svoj servis, što je Copilu donijelo prednost brejka koji je potvrdio i poveo sa 2:0.

Rumun je uspješno održavao tu prednost, a onda je u devetom gemu, gemu u kojem je Mirza servirao za ostanak u setu, uspio doći do set lopte koja bi mu donijela dupli brejk, a ujedno i poravnanje u setovima.

Ipak, Mirza ju je spasio, osvojio taj gem, a onda u narednom odigrao nekoliko odličnih riterna i poena, te uspio oduzeti servis Copilu.

Pobjednika seta je na kraju odlučio tiebreak koji je Copil odigrao bolje, dobio ga rezultatom 7:4 i uveo meč u treći set.

Njega je bolje otvorio Copil, došavši do dvije brejk lopte na servis Bašića u drugom gemu, koje je Mirza spasio.

Oba igrača su se fokusirali na svoje servis gemove i to veoma uspješno sve dok Mirza nije u sedmom gemu uspio doći do dvije brejk lopte. Ipak, Copil je pronašao dva odlična servisa i spasio obje.

Dva gema kasnije Mirza je ponovo uspio pritisnuti servis Rumuna, doći do nove dvije brejk lopte i iskoristiti drugu te povesti sa 5:4.

Bašić je potom iskoristio servis za meč, priveo isti kraju te došao do svoje prve ATP titule u karijeri, postavši tek drugi bh. igrač (poslije Damira Džumura), kome je to pošlo za rukom. (Sport1 | Foto: ATP Sofia, EPA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,