Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Maloljetni teniser iz Hrvatske Borna Ćorić savladao Rafaela Nadala

Preuzmite sliku

Mladi hrvatski teniser Borna Ćorić tri sedmice prije svog 18. rođendana stigao je do fenomenalnog rezultata svladavši u četvrtfinalu ATP turnira u Baselu 14-erostrukog “grand slam” pobjednika, Španjolca Rafaela Nadala sa 6-2, 7-6 (4) nakon sata i 41 minute igre.

Protiv trenutačno trećeg igrača svijeta Ćorić je odigrao gotovo savršen prvi set, čak je tri puta oduzimao servis Nadalu i nakon tek nešto više od 20 minuta poveo sa 5-0. Iako se Nadal pokušao vratiti s dva uzastopna gema, Ćorić je kod 5-2 ostao čvrst i priveo prvu dionicu igre u svoju korist sa 6-2. Ćorić je sjajno parirao Nadalu u igri s osnovne linije, te je na najbolji način iskoristio čak 19 neprisiljenijh pogrešaka Španjolca u prvom setu. Mladom hrvatskom asu nije  smetalo niti što nije mogao računati na svoj prvi servis kojega je ubacivao sa samo 39 posto preciznosti u prvom setu.

U drugom jne setu Nadal podigao razinu svoje igre, ali Ćorić je i na to imao odgovor. Niti jedan igrač nije uspijevao ostvariti “break”, pa se ušlo u odlučujuću igru. Ključni se trenutak dogodio kod rezultata 4-4 kada je Ćorić u još jednoj izmjeni prisilio Nadala na promašaj za svoje vodstvo od 5-4 uz dva servisa. Ćorić je osvojio oba ta poena i stigao do najveće pobjede u dosadašnjoj karijeri.

U polufinalu će Ćorić igrati protiv Belgijanca Davida Goffina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,