Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Džumhur: Nadam se da ću biti u “top 20”

Preuzmite sliku

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur zadovoljan je nastupom na prvom Grand slam turniru sezone u Melbournu, na kojem je izborio nastup u šesnastini finala.

Nakon pobjeda nad Italijanom Paolom Lorenzzijem s 3:2 i Australcem Johnom Millmenam sa 3:1, Džumhur je u 3. kolu Australian Opena eliminiran od prvog tenisera svjeta Španca Rafaela Nadala sa 3:0.

Na današnjoj pres-konfrenciji u Sarajevu, Džumhur je istakao je da mu je na Australian Openu primarni cilj bio da prođe dva kola.

– Bio sam postavljen za 28. nosioca na turniru, a išao sam na najboljeg igrača svijeta u trećem kolu. Odradio sam ono što je bilo do mene, najvažnije je da sam uzeo vrlo bitnih 90 bodova. Dva turnira prije toga su bili uvod, a ja uvijek tempiram formu za najveće turnire – istakao je Džumhur.

Na ATP turniru u Sydneyju zbog povrede zadnje lože predao je meč drugog kola, ali nasreću ona nije utjecala na turnir u Melbourneu. U prvi meč protiv protiv Lorenzzija, Džumhur je ušao bez treninga nakon petodnevnih terapija i mirovanja.

– Srećom, nije bilo problema, ali sam u meč ušao sporo, oprezno i nervozno. U trećem setu sam uspio napraviti tie-break, a onda je krenulo sve nabolje. Uspio sam preokrenuti meč i dobiti ga rezultatom 3:2 nakon što sam gubio sa 2:0. Koliko god nervozno izgledam na terenu, mislim da glava dobro radi kada je najpotrebnije i to je ono najbitnije – kazao je Džumhur.

U meču s prvim teniserom svijeta Džumhur ističe da je imao veća očekivanja.

– Nadal je bio u strašnoj formi, bio je zagrijan za naš meč, možda i zbog onog meča iz Miamija. Od početka je bio agresivan, odigrao je bez greške, a ja nisam uspio da se snađem. Razlika je bila i u terenu, dva meča sam igrao vani na bržim terenima, a onda je sporiji teren više odgovarao Nadalu. Nisam uspio pružiti ono što mogu. Ne mogu reći da sam nezadovoljan, ali sam siguran da mogu bolje – kazao je Džumhur.

U nastavku sezone Džumhur će prvi nastup imati na ATP turniru u francuskom Montpellieru, a zatim na turnirima u Rotterdamu, Dubaiju, Indian Wellsu i Miamiju. Po povratku u Evropu očekuje ga reprezentativni nastup u Davis cupu u kojem BiH igra protiv Slovačke, a zatim startuje sezone igranja na zemljanim terenima.

– U svojoj igri neću previše mijenjati, ali ću pokušati u sezonu šljake ući spremniji nego ranije i napraviti bolje rezultate – ističe Džumhur.

Naš najbolji teniser trenuto je rangiran na 28. mjestu ATP liste, a njegov plan je da u prvom dijelu godine osvoji što više bodova, da bi rasterećem ušao u drugi dio godine.

– Nadam se da do šestog, sedmog mjeseca mogu da dođem do top 20, a ako osvojim dovoljan broj bodova, mogao bih u drugom dijelu godine i izgubiti nešto bodova, a da ostanem u među prvih 30 – završio je Džumhur.

Na kraju pres-konferencije Džumhur je potpisao sponzorski ugovor sa kompanijama Klas i Oaza. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,