Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Davis Cup reprezentacija BiH pobijedila selekciju Poljske: Veliki uspjeh za “malu” zemlju (FOTO)

Preuzmite sliku

Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je selekciju Poljske u historijskom meču za BiH, prvom odigranom u okviru Prve grupe Euroafričke zone, javlja Anadolu Agency (AA). 

BiH je pobjedom protiv Poljaka došla na korak do plasmana u elitnu Svjetsku grupu Davis Cupa, a iduće prepreka na tom putu za bh. tenisere je selekcija Holandije, protiv koje će igrati u gostima od 7. do 9. aprila ove godine.

“Čitav meč smo jako dobro igrali. Prva dva seta su mogla otići na bilo koju stranu. Peti set smo igrali opušteno i igrali do kraja jako dobro. Svi se dobro slažemo i ovo je dobra ekipa koja treba ostati na okupu. Možemo još dobrih rezultata napraviti. Mirza je donio mnogo ovome. Ovo je naš najbolji meč. Igrali smo jako dobro u prošlim mečevima Davis Cupa, i da ćemo ih igreati još mnogo. Rekli smo da će biti jako teško prije ovog meča, može se sa svima igrati i kad budemo sljedeći meč igrali sa Holandijom možemo nositi i s njima i to smo pokazali danas”, rekao je nakon meča Tomislav Brkić.

Mirza Bašić istakao je da je bh. reprezentacija osigurala opstanak u Prvoj EA grupi.

“Imamo priliku da igramo protiv Holandije i imamo i tu otvorenu šansu 50:50. Poslije prva dva seta, servis je malo zakazao, ali smo pokušavali cijeli četvrti set da podignem procenat servisa kako bi u petom setu mogao povećati svoj procenat i ostvariti pobjedu. Jučer sam odigrao samo dva seta, danas je malo teže bilo. Za sutra ćemo se dogovarati ko će igrati. Za ovako malu zemlju je ovo sigurno veliki uspjeh”, poručio je Bašić.

Zadovoljan je i Senad Hadžimešić, direktor Teniskog saveza BiH. Ovo su, rekao je, veliki uspjesi za ovako malu državu.

“Iako nismo imali sve igrače, izdržali smo. Pobijedili smo ovakve igrače i mislim da je to nevjerovatno. Zahvaljujem se momcima što su obradovali BiH, idemo u aprilu sa Holandijom i vidjet ćemo gdje će se igrati. Nadam se da ćemo u septembru igrati finalni meč za ulazak u svjetsku grupu”, poručio je Hadžimešić.

Bh. teniser Damir Džumhur istakao je da su svi dali maksimum.

“Kad bi mi neko rekao da ćemo pobijediti 3:0 nakon dva dana, svi bismo potpisali. Moram čestitati Mirzi i Tomislavu na ovom rezultatu i pobijediti ovakve igrače je velika stvar. Sigurno su odigrali jedan od najboljih mečeva i pokazali su da smo kao tim dobar kolektiv i što se držimo zajedno i to nam daje snagu. Ovo je dokaz da možemo igrati dobre dubl mečeve iako po rankingu nismo dobro rangirani”, poruka je Džumhura.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje