Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Damir Džumhur sjajnim igrama zaslužio odlazak na OI

Preuzmite sliku

Predstavljamo vam najboljeg bh. tenisera koji iz sebe ima jako uspješnu sezonu u kojoj je stigao i do rankinga karijere i 71. mjesta na ATP listi.

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur rođen je 20. maja 1992, a tenisom se počeo baviti od pete godine. Kao dječak pored tenisa njegova pažnja bila je usmjerena na skijanje i fudbal, a uzori u sportu kojim se bavi su mu Patrick Rafter i Roger Federer.

Odličan u Monte Carlu

U BiH je Damir poznat kao veliki navijač FK Željezničar, a trener mu je Nerfid Džumhur, njegov otac, koji ima tenisku školu od 1994.
Na ATP World Tour i Grand Slam turnirima odigrao je ukupno 94 meča, a upisao je 45 pobjeda, te 49 poraza.

Na Challenger turnirima odigrao je 137 mečeva. Od toga ima 80 pobjeda i 57 poraza, ali i šest osvojenih titula, a posljednju je osvojio 17. oktobra u marokanskoj Casablanci.

Tada je u finalu savladao Španca Daniela Munoza sa 2:1 u setovima, iako je protivnik osvojio prvi dio igre. Na ITF Futures turnirima Damir je odigrao 151 meč, a upisao je 114 pobjeda i 37 poraza. U ovoj konkurenciji naš sjajni teniser osvojio je čak 12 naslova.
Svoje titule na Challengerima i ITF Futures turnirima osvajao je u Brčkom (dva puta), Osijeku, Dubrovniku (dva puta), Antaliji (dva puta), Kiseljaku (dva puta), italijanskom Cividinu, Doboju, Zagreb, bugarskom Plovdivu, Šapcu, turskom Mersinu, rumunskom Aradu, italijanskom San Benedetto del Trontu, Santo Domingu u Dominikanskoj Republici, holandskom Aplhenu, te u već pomenutoj Casablanci.

Ove godine imao je nekoliko odličnih nastupa na velikim turnirima, a posebno se izdvaja nastup u Monte Carlu, kada je nakon dvije pobjede u kvalifikacijama ostvario i trijumfe u prva dva kola. Tada je bio sjajan i izbacio 7. igrača svijeta Čeha Thomaša Berdycha. Zaustavio ga je Crnogorac pod kanadskom zastavom Miloš Raonić, iako je i naš teniser imao prilike za pobjede, koje bi ga odvele među osam najboljih u Monte Carlu.

Na Australian Openu ispao je u 2. kolu, kao i na Wimbledonu, dok je na Roland Garrosu ispao u 1. Damir je trenutno 81. igrač svijeta, a ranking karijere imao je 16. maja kada je bio 71.

Zajednički uspjeh

Potvrda Džumhurovog nastupa na OI stigla je 9. juna.

– Sada, kada je napokon san pretvoren u javu, želim zahvaliti OKBiH, koji me je godinama podržavao. Među prvima su koji su prepoznali moj rad i trud i već niz godina me podržavaju i odlazak u Rio je naš zajednički uspjeh. Ove godine jedan od ciljeva je bio plasman na OI i neopisivo sam sretan što sam ga i ostvario, izjavio je Džumhur nakon što je stigla pozivnica. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje