Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Anderson za historiju, Nadal zaustavio sjajan niz Del Potra

Preuzmite sliku

Kevin Anderson iznenadio je bolje postavljenog Carreña Bustu i postao prvi čovjek izvan Top 30 u finalu US Opena nakon 44 godine, a Rafael Nadal autoritativno je izbacio Del Potra.

Južnoafrikanac Kevin Anderson i Španac Rafael Nadal zaigrat će u finalu posljednjeg ovogodišnjeg Grand Slama sezone, US Opena.

Anderson je svladao Španca Pabla Carreña Bustu 3-1 u setovima (4-6, 7-5, 6-3, 6-4) i tako postao prvi teniser izvan Top 30 (32.) koji je izborio završni meč u New Yorku otkako su uvedene računalne ATP-ljestvice, 1973. godine.

Najveći je to uspjeh u karijeri čovjeka koji je prije dvije godine bio deseti igrač svijeta, ali zatim su ga zadesile ozljede kuka i gležnja. Vratio se na sjajan način, ispalivši u polufinalnom meču 22 asa uz 82 posto osvojenih poena na prvom servisu.

Nakon što je uspješno odradio meč života, Anderson je mogao sjesti i uživati u poslastici drugog polufinala u kojem je Rafael Nadal na sličan način, preokretom nakon gubitka prvog seta, uvjerljivo svladao Argentinca Juana Martína del Potra 4-6, 6-0, 6-3, 6-2.

Miriše na Rafinu titulu nakon četiri godine suše na američkom Grand Slamu. Igrao je fantastičan tenis i pomeo protivnika kojega su maratonski mečevi protiv Dominica Thiema i Rogera Federera sasvim sigurno iscrpili.

Meč je presudila Nadalova serija od devet uzastopnih gemova u drugom i početkom trećeg seta, pri čemu je Del Potru prepustio tek deset poena. Nema sumnje kako će nedjeljno finale biti borba Davida i Golijata u kojem će vlasnik 15 Grand Slamova igrati protiv čovjeka koji dosad nije prošao dalje od četvrtfinala na velikim turnirima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje