Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ujedinjeni u sportu: Dragan, Muhamed, Ivan, Duško… formula za sretniju budućnost BiH

Preuzmite sliku

Ideologija sumornih podjela danas je definitivno poražena na sportskom terenu. Hoće li tako biti i u ostalim segmentima bh. života?

Rukometni reprezentativci Bosne i Hercegovine Nebojša Grahovac, Faruk Vražalić, Alen Ovčina, Josip Perić, Mirko Mikić, Senjanin Burić, Stefan Janković, Benjamin Burić, Kosta Savić, Mirsad Terzić, Muhamed Toromanović, Duško Čelica, Ivan Karačić, Nikola Prce, Vladimir Vranješ i Dejan Malinović, predvođeni selektorom Draganom Markovićem, ušli su danas u historiju i izdvojevali i više od sportske pobjede.

  • rukomet-bih_katar (1)
  • Igrači iz svih dijelova BiH, članovi multinacionalnog rukometnog tima, zabilježivši prvi, historijski trijumf na svjetskim prvenstvima zagrljeni nakon utakmice, svi do jednog, zajedno su slavili, iskreno se zajednički radovali, uglas klicali u čast svoje zemlje i vlastite velike pobjede nad Iranom, rezultatom 30:25.

    I svijetu, koji Bosnu i Hercegovinu nakon krvavog rata nerijetko gleda kao podijeljenu “crnu rupu” na svjetskoj karti, poslali su poruku „bosanskog zajedništva“, do unazad nešto više od dvije decenije tradicionalnog vjekovnog načina života u ovoj lijepoj balkanskoj zemlji.

    Nažalost, BiH je danas snažna i jedinstvena samo u fudbalu, košarci i rukometu. Međutim, kroz historiju, sport je pokretao mnoge pozitivne procese diljem planete. Eto tračka nade i za prostor od Une do Drine, od Save do Jadranskog mora.

    Potrebno je samo malo?! Kako? Jednostavno. Građani se plebiscitarno trebaju početi ponašati poput sportista i okrenuti leđa zlobnicima, određenim političkim i drugim moćnicima, onim destruktivcima koji u posljednjih 25 godina siju mržnju među ljudima i narodima BiH.

    Dakle, ideologija sumornih podjela danas je definitivno poražena na sportskom terenu. Hoće li tako biti i u ostalim segmentima bh. života ne zavisi od Dragana, Muhameda, Ivana, Duška i ostalih (sportskih) heroja iz Katara… (Anadolu Agency)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje