Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U paklenoj atmosferi Mejdana rukometaši BiH savladali Slovačku (FOTO)

Preuzmite sliku

Rukometna reprezentacija BiH na otvaranju kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 2017. godine savladala je Slovačku rezutlatom 29:25 (14:14). Utakmica prvog kola grupe “1” odigrana je u sjajnoj atmosferi tuzlanskog “Mejdana” pred oko 5.000 gledalaca, ali su se bh. rukometaši za bodove morali dosta namučiti.

(Foto: E.Selimović / Tuzlanski.ba)

Prvo poluvrijeme donijelo je dosta izjednačenu igru, pa se tako i rezultat kretao. Istina bh. tim je uglavnom bio u prednosti. U nekoliko navrata uspjevao je da pobjegne na dva gola razlike (6:4, 7:5, 10:8, 12:10), ali su gosti konstantno držali priključak. U završnici prvog poluvremena upornost im se isplatila, pa su u jednom trenutku čak i poveli sa 13:12. Ipak, na odmor se otišlo sa neriješenih 14:14.

U nastavku slična slika na terenu. Vodila se velika borba za svaku loptu, svaki gol, a BiH je uglavnom bila u prednosti od jednog ili dva gola. I Slovaci su u jednom trenutku u 45. minuti ponovo poveli sa 21:20, ali su Marko Tarabochia sa dva i Dejan Malinović s jednim golom brzo okrenuli na 23:21. Otpor rivala bh. rukometaši su definitivno slomili na pet minuta prije kraja kada je Malinović prvo pogodio, a zatim i izborio sedmerac, koji je realizovao kapiten Nikola Prce za plus četiri (25:21). Do kraja BiH je znala održati prednost i proslaviti zaslužen trijmf (29:25).

BiH su do jako važne pobjede vodili Prce sa osam, Malinović sa šest, Muhamed Zulfić sa četiri i Marko Tarabochia s tri gola. Na drugoj strani, izdvojio se Radoslav Antl sa osam, dok je Tomaš Urban dodao šest pogodaka.

U drugom susretu prvog kola grupe “1”, igranom u Đakovu, reprezentacija Kosova u svom debiju u kvalifikacijama za neko od velikih takmičenja poražena je od Litvanije sa 26:30 (8:15).

Bh. rukometaši utakmicu drugog kola protiv Litvanaca igraće 8. novembra u Kaunusu, dok će u drugom ogledu, dan ranije, Slovačka u Hlohovecu ugostiti Kosovo. (Anadolu Agency)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,