Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sramotno: Vlada TK ima novca za Bijelo Dugme ali ne i za nastup u Challenge Cupu rukometašica Jedinstva

Preuzmite sliku

Rukometašice tuzlanskog Jedinstva još ne znaju da li će nastupiti u Challenge Cupu, iako su osvajanjem titule vicepervakinja BiH pravo na nastup u tom evropskom takmičenju osigurale još prije mjesec dana.

Razlog je u nedostatku sredstava zbog čega su čelnici kluba pomoć zatražili od gradskih i kantonalnih vlasti, ali do sada su dobili samo najavu podrške od Grada Tuzla.

“Prije dvadesetak dana zatražili smo prijem kod premijera TK Bege Gutića i ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zlatana Muratovića. Željeli smo ih upoznati s činjenicom da smo klub koji je s najmanje društvene pomoći ostvario najveći sportski rezultat u minuloj sezoni. U međuvremenu, premijer i ministar primili su predstavnike nekih drugih klubova, obećali su im podršku, dok mi još čekamo poziv sa sve manjom nadom da ćemo dobiti pomoć” – izjavio je Feni direktor tuzlanskih „Labudica“ Elmir Grabčanović.

Uprava kluba navodi da se primiče rok do kada se Jedinstvo mora izjasniti da li će nastupiti u Challenge Cupu.

Ukoliko se to ne dogodi prije izvlačenja parova za evropska klupska takmičenja, kazna EHF-a ne bi mimoišla ni Jedinstvo, a ni Rukometni savez BiH.

Podsjedimo, na adresu premijera TK Bege Gutića, zatim, ministra obrazovnja, nauke, kulture i sporta Zlatana Muratovića, te sekretarijata Vlade TK, čelnici Omladinskog ženskog rukometnog kluba Jedinstvo uputili su 26. maja o.g. dopis slijedeće sadržine:

Kao sto vam je poznato OŽRK “JEDINSTVO” Tuzla je viceprvak i finalista Kupa BiH za rukometašice za sezonu 2015/2016.

Takodje, naš klub je kao viceprvak izborio takmičenje u evropskom Challenge Cupu, gdje bi predstavljao našu državu BiH, Tuzlanski kanton, Grad Tuzlu.

Mi smo dužni pismeno potvrditi Rukometnom Savezu BiH naše učešće ili razlog neigranja do 31. 05.2016. godine. Ukoliko to ne uradimo postoji mogućnost suspenzije za narednu sezonu, jer Rukometni savez isto ima novčanu kaznu i trpi posljedice od EHF-a ako klubovi bez razloga odbijaju igranje u evropskim takmičenjima.

Stoga Vas molimo da nam hitno zakažete sastanak sa gosp. Premijerom, ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i njegovim pomoćnicima za sport, da se konsultujemo o daljim aktivnostima po ovom pitanju. Jer, bez saradnje i konsultacija s vama, nismo u mogućnosti prihvatiti ovaj izazov. Lijep pozdrav, Alija Hasić, predsjednik Skupštine kluba”.

Odgovora na dopis OŽRK “Jedinstvo” nije bilo.

U međuvremenu premijer TK Bego Gutić izdvojio je vrijeme ali i novac (7.000 KM) iz budžeta TK za “Fantasy PRODUCTION BH” d.o.o. organizatora koncerta Bijelo Dugme na stadionu Tušanj.

  • gutic_islamovic
  • Premijer Gutić i ministar Zlatan Muratović našli su vremena i da organizuju prijem za košarkašice RMU Banovići koje su osvojile titulu viceprvakinja države.

  • gutic_kosarkasice_banovici-700x357
  • Zbog čega u Vladi TK ne žele ili nemaju vremena da organizuju i prijem za još jedan uspješan ženski sportski kolektiv, u ovom slučaku OŽRK “Jedinstvo” vjerovatno je samo premijeru Begi Gutiću rodom iz Banovića poznato. (Fena/Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje