Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sport u 2015. godini: Svjetsko rukometno prvenstvo i Eurobasket u centru pažnje

Preuzmite sliku

Svjetsko prvenstvo u rukometu i Eurobasket sportski su događaji koji će biti u centru pažnje planetarne javnosti u 2015. godini, piše Anadolu Agency (AA).  

Od 15. januara od 1. februara u Kataru održat će se Svjetsko prvenstvo za rukometaše. Na prvom šampionatu koji će se igrati na Srednjem istoku nakon Egipta 1999. godine nastupit će 24 reprezentacije među kojima i četiri nacionalna tima iz regije Zapadnog Balkana, Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Slovenci će nastupiti u grupi „A“ gdje će za protivnike imati Španiju, Katar, Bjelorusiju, Brazil i Čile. Grupu „B“ sačinjavat će Hrvatska, Makedonija, BiH, Austrija, Tunis i Iran. Državni bh. tim po prvi puta nastupit će na nekom od velikih takmičenja, a turnir u Kataru otvorit će historijskim duelom sa Iranom 16. januara. Sve četiri balkanske selekcije prioritetno žele izboriti plasman u drugi krug takmičenja, (prve četiri ekipe iz četiri grupe izborit će učešće u osmini  finala).

Zanimljivo, 19 od 24 reprezentacije kroz kvalifikacije izborile su plasman na planetarnom prvenstvu. Domaćin Katar i aktuelni prvak svijeta Španija direktno su se plasirali na SP, dok je Njemačka dobila pozivnicu za učešće. Nakon što su od takmičenja odustali Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati tzv „wildcards“ (pozivnicu) dobili su i Island i Saudijska Arabija. Svjetsko prvenstvo za rukometašice održat će se od 5. do 20. decembra u Danskoj, gdje će titulu braniti Brazilke. Učestvovat će 24 reprezentacija, a utakmice će se igrati u četiri grada Koldingu, Naestvedu, Herningu i Frederikshavnu.

U Berlinu 6. juna finale fudbalske Lige prvaka

Evropsko prvenstvu za košarkaše igrat će se po prvi put u četiri zemlje, Hrvatskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Latviji, koje su dobile organizaciju nakon što je šampionat u Ukrajini otkazan zbog sukoba na istoku zemlje. Eurobasket 2015 počet će 5. septembra i trajat će do 20. dana u devetom mjesecu godine.  Učestvovat će 24 reprezentacije, od kojih će BiH igrati u grupi „A“ u francuskom Montpellieru protiv Rusije, Finske, Poljske, Izraela i domaćina Francuske. U grupu „B“ u Berlinu svrstana je Srbija. U glavnom gradu Njemačke za plasman u drugu rundu takmičenja borit će se protiv Islanda, Turske, Španije, Italije i Njemačke. Grupa „C“ je balkanska, ne samo zato što će se igrati u Zagrebu, već što će u njoj igrati Hrvatska, Makedonija i Slovenija. I Grčka, Holandija i Gruzija iz prijestolnice najmlađe članice Europske unije (EU) tražit će svoju priliku za nastavkom takmičenja. U utakmicama grupe „D“ uživat će publika u baltičkoj Rigi (Latvija, Estonija, Litvanija, Ukrajina, Belgija, Češka Republika). Titulu prvaka Evrope osvojenu 2013. godine na prvenstvu u Sloveniji branit će Francuzi.

Kako navodi Anadolu Agency, Evropsko prvenstvo za košarkašice održat će se u Rumuniji i Mađarskoj od 11. do 28. juna na kojem će učestvovati 20 selekcija podijeljenih u četiri grupe. U grupi „A“ nastupit će Crna Gora, dok su zajedno u grupu „C“ svrstani Srbija i Hrvatska. Košarkašice Španije pokušat će odbraniti titulu osvojenu 2013. U Francuskoj.

Fudbal u 2015. neće imati velikih reprezentativnih takmičenja. Finale najprestižnijeg klupskog takmičenja, Lige evropskih prvaka igrat će se na Olimpijskom stadionu u Berlinu 6. juna.  Finale UEFA Evropa lige zakazano je za 27. maj na Nacionalnom stadionu u Varšavi. Super kup UEFA na programu je 11. avgusta na stadionu „Boris Paichadze Dinamo Arena“ u Tbilisiju. Dvanaesto FIFA Svjetsko klupsko fudbalsko prvenstvo igrat će se u Indiji ili Japanu u decembru.

Svjetsko prvenstvu u skijanju u alpskim disciplinama održat će se u američkom Beaver Creeku (Colorado) od 2. do 15 februara. Sezona Svjetskog kupa bit će okončanja 22. marta u francuskom Maribelu, mondenskom skijalištu u kojem je 29. decembra 2013. godine tokom rekreativnog skijanja stradao sedmostruki prvak planete u Formuli 1 Michael Schumacher. Sezona Formule 1 u 2015. počet će Velikom nagrade Australije 15. marta. Posljednja od 21 trke bit će održana u Abu Dabiju.

Najbolji atletičari svijeta u Pekingu

Prvi teniski Grand Slam sezone Australian Open igrat će se od 19. januara od 1. februara. Roland Garros, odnosno Otvoreno prvenstvo Francuske bit će od 19. maja do 7. juna, a Wimbledon u Londonu od 29. juna do 15. jula. US Open u kalendar takmičenja 2015. upisan je od 31. avgusta do 13. septembra.

I oni koji se bave „kraljicom sporta“ atletikom okušat će se na Svjetskom prvenstvu koje će se održati od 22. do 30. avgusta u glavnom gradu Kine, Pekingu. Prestižna Dijamantska atletska liga u 2015. imat će 14 mitinga.  Sezona počinje 15. maja u Dohi, a bit će okončana u Briselu 11. septembra.

Svjetsko prvenstvo održat će se i u odbojci. Odbojkaši će planetarnu smotru imati od 8. do 23. septembra u Japanu. Na šampionatu će nastupiti 12 reprezentacija, a turnir će biti i kvalifikacioni za Ljetne olimpijske igre u Rio de Janeiru (Brazil) koje ćemo gledati 2016. godine. U ženskoj konkurenciji SP, takođe, bit će u Japanu, i to od 22. avgusta do 6. septembra. I kod odbojkašica nastupit će 12 najboljih državnih timova na planeti.

Vrhunac godine i u vodenim sportovima bit će 16. Svjetsko prvenstvo u Kazanu (Rusija) od 24. jula do 9. avgusta, što potvrđuje da će ljetni period biti sa pregršt vrhunskih sportskih događaja. Svjetski šampionat imat će i hokejaši na ledu od 1. do 17. maja u Češkoj Republici, tačnije u Pragu i Ostravi.

Prve Evropske igre u Bakuu

Giro d’ Italia vozit će se u ukupnoj dužini od 3.481 kilometara od 9. do 31. maja. Prva etapa je od San Lorenza do Sanrema, a završna u dužini od 185 kilometara od Torina do Milana. Druga najznačajnija trka iz biciklističkog kalendara Tour de France održat će se po 102. put i to od 4. do 26. jula. Bit će vožena 21 etapa u dužini od 3.344 kilometara.

Borilački sportovi imat će svoje planetarno, ali i dva kontinentalna takmičenja. Jubilarno 50. Evropsko seniorsko prvenstvo u karateu bit će u Istanbulu od 19. do 22. marta, dok će džudaši odlučivati o najboljima na Starom kontinentu u Glazgovu od 9. do 12. aprila. Prvenstvo svijeta u amaterskom boksu povjereno je i sportski super bogatoj Dohi (Katar) od 5. do 18. oktobra.

U 2015. godini premijerno bit će upriličene Prve Mediteranske igre na pijesku, od 21. do 30. avgusta u Peskari, u Italiji. U Bakuu u Azerbejdžanu organizovat će se prve do sada Evropske igre. To će biti uzbudljiv i inovativan multi-sportski događaj koji će se održati od 12. do 28. juna. Nastupit će oko 6.000 sportista iz 49 nacionalnih timova u 19 sportova, 16 olimpijskih i tri neolimpijska, piše Anadolu Agency.

(Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,