Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Solarima smeta “bockanje”, a ne i javna blamaža

Preuzmite sliku

Pet kola prije kraja prvenstva u Premijer ligi BiH, čelnici Rukometnog kluba Sloboda Solane iz Tuzle odlučili su objasniti razloge ovosezonskog kraha.

Dok se svi klubovi, osim Igmana koji je odustao od takmičenja, još bore za spas od ispadanja, tuzlanski rukometaši još sredinom drugog dijela takmičenja izgubili su i teoretske izglede za opstanak u društvu najboljih bh. klubova.

U prošloj sezoni, kao povratnici u Premijer ligu, bili su hit, a u ovoj su veliko razočarenje, iako su na početku sezone najavljivali borbu za sam vrh. Ne pamti se u istoriji tuzlanskog kolektivnog sporta da je jedna ekipa ostvarila ovako loše rezultate u eliti – tri pobjede, jedan remi i 21 poraz, od kojih 11 uzastopnih, sa mizernih 10 bodova na premijerligaškom saldu!

“Otišlo nam je nekoliko igrača u polusezoni, a da su svi ostali u klubu vjerujem da bismo na kraju završili u gornjem dijelu tabele. Moram istaći nekorektnost pojedinih iskusnijih igrača Slobode, koji su imali maćehinski odnos prema klubu, a sada uveliko rade na „bockanju nas iz uprave putem društvenih mreža” – izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare direktor kluba Osman Babović.

Po njegovim riječima, niko iz uprave neće podnijeti ostavku prije redovne skupštine kluba koja je najavljena nakon završetka prvenstva.

Član UO kluba Šefket Hajdarević među razloge neuspjeha stavlja nekontinuiran rad sa tuzlanskim rukometašima u posljednjih 15 godina.

U tom periodu Tuzla je “iznjedrila” samo 5-6 dobrih igrača, od kojih trojica ili četvorica igraju u Premijer ligi BiH, dok ostali više ne igraju ili su otišli u inostranstvo, poput Emira Suhonjića. Dakle, Sloboda Solana niti ima igrački kadar, niti finansijske mogućnosti da dovede pojačanja. U ovom trenutku klub se može osloniti jedino na mlade igrače, koji će za 6 ili 7 godina biti okosnica prvog tima” – kaže Hajdarević.

Članovi klupske uprave smatraju da je u narednom periodu prioritet pronaći generalnog sponzora, jer tuzlanska Solana godinama na kapaljku izdvaja sredstva za rukometni klub.

Ako budemo imali kontinuiran priliv sredstava, možemo očekivati i ekspresan povratak u društvo najboljih” – smatra Hajdarević.

Direktor Babović istakao je da Sloboda Solana trenutno nema dugovanja ni prema igračima, a ni prema dobavljačima, za razliku od nekih drugih tuzlanskih sportskih kolektiva koji grcaju u velikim gubicima.

Nada u brzi oporavak ekipe je, kako su naveli, Škola rukometa „Sloboda“ u kojoj trenutno stasa 70 talentiranih dječaka, rečeno je na konferenciji za novinare u Tuzli. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,