Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pripreme bh. rukometaša u Mostaru: Počelo kovanje plana za junski baraž

Preuzmite sliku

Rukometna reprezentacija BiH u Mostaru se okupila u punom sastavu kako bi počela pripreme za utakmice baraža za plasman na Svjetsko prvenstvo 2017. godine u Francuskoj. Rival bh. rukometaša u junskom dvomeču biće Švedska, javlja Anadolu Agency (AA). 

Dragan Marković, selektor reprezentacije BiH, kazao je da je Mostar idealno mjesto za pripreme uoči predstojećih utakmica koje su od velikog značaja.

“Drago mi je da možemo uz ovako lijepo vrijeme da uživamo u treninzima i pripremama u Mostaru”, kazao je Marković navodeći kako svi pozvani igrači vrijedno rade za ostvarivanje cilja, a to je drugi uzastopni plasman na Svjetsko prvenstvo.

Reprezentativac Ivan Karačić, koji je inače rođeni Mostarac, izrazio je zadovoljstvo što se pripreme održavaju u njegovom rodnom gradu.

“Sve što je potrebno državnoj selekciji ovdje u mom gradu imamo i jako sam radostan zbog toga. Ovo je jako bitno okupljanje, jer ćemo u junu učiniti sve da napravimo iznenađenje kao što je to bilo prije dvije godine. Očekujem da ćemo prikazati odličnu igru kao što smo to uradili protiv Islanda i da ćemo se plasirati na Svjetsko prvenstvo”, kazao je Karačić.

I selektor Marković je podsjetio na utakmice sa Islandom koje su upisane u historiju bh. rukometa, te naglasio kako je reprezentacija BiH bivala podcijenjena u odnosu na vrhunske svjetske selekcije. Vjeruje da će Švedska, unatoč tome što je svjetska velesila u rukometu, biti oprezna kada je u pitanju reprezentacija BiH.

“Švedska je reprezentacija koja na pet-šest pozicija ima najbolje igrače svijeta. Imali su i drugi, ne razmišljam puno o njima. Meni je važno da moji igrači zdravi dočekaju taj baraž, onda ćemo probati taktički da ih iznenadimo. Uz podršku navijača i dobru atmosferu sposobni smo to uraditi. Sigurno je da su i oni puno oprezniji nego što su bili Nijemci i Islanđani koji su nas podcijenili. Imam priliku i sreću da moji igrači izrastaju u sve bolje rukometaše. Imam formiranu ekipu i jako sam zadovoljan. Mislim da će nam se šansa ukazati i uz malo sreće nadam da ćemo je znati iskoristiti. No, do tada ima još puno posla pred nama”, zaključio je Marković.

Tokom svog boravka u Mostaru, reprezentacija BiH je smještena u Hotelu Bristol, a treniraju dva puta dnevno.

Smajo Karačić, generalni tajnik Rukometnog saveza BiH, je naglasio da je RS Švedske 31. marta pustio u prodaju 5.000 ulaznica za ogled u Vaxjou, od kojih su većinu kupili bh. navijači, tako da se očekuje da će bh. rukometaši imati veliku podršku sa tribina.

“Očekujemo da će se i 15. juna napuniti dvoranu u Sarajevu, jer zaista imamo jaku reprezentaciju koju vrijedi gledati i u koju zaista treba vjerovati”, poručio je Karačić navodeći kako je neupitno da će ove utakmice biti prvi spektakl.

Bolja reprezentacija iz dvomeča baraža zaigraće na Svjetskom prvenstvu koje će se od 11. do 29. januara naredne godine održati u Francuskoj. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,