Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Počinju kvalifikacije za SP rukometaša 2017: Traži se šest putnika za baraž

Preuzmite sliku

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo rukometaša koje će se 2017. godine održati u Francuskoj, zemlji koja brani titulu planetarnog prvaka, kreću danas. U prvom krugu kvalifikacija 22 reprezentacije boriće se za šest mjesta koja vode u baraž, a među njima i rukometaši Bosne i Hercegovine.

Selekcije su podijeljene u šest grupa, a samo pobjednici će steći pravo da nastave put ka finalnom turniru. Stoga je jasno da je pred izabranicima Dragana Markovića izuzetno težak posao. Sa prostora bivše Jugoslavije samo BiH i Kosovo učestvuju u kvalifikacijama, jer su ostale selekcije Hrvatska, Srbija, Slovenija, Crna Gora i Makedonija plasmanom na EURO 2016 direktno osigurale mjesto u baražu.

Bh. tim se nalazi u grupi “1” u kojoj su još Slovačka, Litvanija i Kosovo. Naravno, da su u ovoj konkurenciji apsolutni favoriti, ali to će trebati opravdati na terenu. Prvu priliku za to imaće 4. novembra kada će u tuzlanskom “Mejdanu” ugostiti Slovačku, te četiri dana kasnije kada će otputovati na megdan Litvaniji.

Selektor Marković se, kao i skoro uoči svakog okupljanja, ponovo susreo sa problemima oko igračkog kadra. Ovoga puta su dolazak otkazali iskusni golman Nebojša Grahovac iz francuskog Chartresa, te Faruk Vražalić, desno krilo njemačkog Fuchse Berlina. No, to ga nije pokolebalo da kao i uvijek bude optimista.

“Moramo preuzeti ulogu favorita zbog posljednjih rezultata koje smo postizali. No, u isto vrijeme moramo biti svjesni da imamo veoma tešku grupu. Slovačka je jaka reprezentacija, a Litvanija može svakome napraviti probleme. Rekao bih posebno nama, jer smo u oba gostovanja kod njih poraženi. I sa drugim na domaćem parketu uvijek igraju dobro. Teško gube, posebno ako ih ne shvatiš ozbiljno i ako ti naleti loš dan. Stoga moramo biti oprezni u Kaunasu”, kaže Nikola Prce, kapiten rukometne reprezentacije BiH i nastavlja:

“Slovaci imaju mnogo jači tradiciju od Litvanaca. Ponovo su u nekom zanosu, barem prema onome što smo mogli saznati iz njihovog tabora. Napravili su djelimičnu smjenu generacija i ponovo promijenili selektora, tako da sa dosta optimizma očekuju ove kvalifikacije. Mislim da će puno toga zavisiti od ove prve dvije utakmice. Ako uspijemo obje dobiti onda smo na korak od baraža, ali to je samo prvi dio posla. Tek tada nas čeka teži dio. Bez obzira na probleme sa odazivom igrača došli smo da odigramo i damo sve od sebe da ostvarimo te dvije pobjede. Mislim da možemo to napraviti. Dobro je što prvu utakmicu igramo pred našom publiku, jer uz njihovu podršku je mnogo lakše igrati.”

U ostalim grupama bi se trebala voditi zanimljiva borba za prvo mjesto. U grupi “2” veliki favorit je Austrija, mada će imati jaku konkurenciju u Rumuniji. Nekada rukometna velesila nikako da se vrati u vrh evropskog i svjetskog rukometa. Četverostruki svjetski šampioni, Rumuni plasman na Svjetsko prvenstvo čekaju od 2011. godine kada su posljednji put igrali u Njemačkoj i osvojili 19. mjesto. Za razliku od njih Austrijanci nemaju veliku rukometnu tradiciju, ali su igrali na posljednja dva velika takmičenja Evropskom prvenstvu 2014. u Danskoj i Svjetskom prvenstvu 2015. u Kataru. Finska i Italija su selekcije koje jako teško mogu do baraža.

U grupi “3” ravnopravno za prvo mjesto konkurišu Latvija, Ukrajina i Grčka, dok je Kipar potpuni autsajder. Latvijci su nosioci grupe i zbog toga su pred start kvalifikacija u blagoj ulozi favorita, ali Ukrajinci i Grci imaju svoje adute. Posebno Grčka koja se nakon nekoliko godina stagnacije polako vraća u igru za plasman na veliko takmičenje. U kvalifikacijama za prošlo SP u Kataru stigla je do baraža, ali nije mogla preko Makedonije. Ukrajina iza sebe ima jako loše kvalifikacije za EURO 2016 u kojima je upisala svih šest poraza. Isto tako zbog političkih dešavanja u zemlji Ukrajinci su veliki upitnik, ali ih nikada ne treba unaprijed otpisati, analizira Anadolu Agency (AA).

Portugal je apsolutni favoritu grupe “4” i sve osim njihovog plasmana u baraž bilo bi veliko iznenađenje. Selekcije Izraela, Estonije i Gruzije teško mogu prirediti iznenađenje, ipak, Portugal ima iskusnu selekciju čiji igrači uglavnom igraju Ligu šampiona sa Portom. Rasplet u ovoj grupi biće poznat 7. novembra, jer su se reprezentacije dogovorile da odigraju kvalifikacioni turniru po jednokružnom bod sistemu. Domaćin je Izrael, a turnir će se igrati od 5. do 7. novembra.

Slična je situacija i u grupi “5” gdje su samo tri reprezentacije. Češka Republika je za koplje ispred Turske i Belgije. Mada Turke treba ozbiljno shvatiti, jer u posljednje vrijeme dosta ulažu u rukomet. Uostalom turski Bešiktaš igra Ligu šampiona, dok je najozbiljniji češki klub u Evropi Talant iz Plzena koji igra Kup EHF. No, Česi imaju veliki broj iskusnih internacionalaca, a dovoljno je spomenuti Filipa Jihu jednog od najboljih lijevih bekova svijeta, pa da bude jasno zašto su favoriti grupe “5”.

U grupi “6” u kojoj su također tri selekcije favorit je Švajcarska, iako je nosilac prilikom žrijeba bila Holandija. Luksemburg u konkurenciji sa ove dvije reprezentacije nema nikakvih šansi. Dakle, putnik u baraž bi se trebao tražiti između Švajcaraca i Holanđana.

Pobjednicima kvalifikacionih grupa u baražu će se priključiti 12 reprezentacija sa EURO 2016. Uz Francusku koja je domaćin i aktuelni šampion direktan plasman na Svjetsko prvenstvo ostvariće tri najbolje plasirane selekcije sa EP koje će se u januaru naredne godine igrati u Poljskoj. Evropi na smotri najboljih svjetskih rukometnih selekcija pripada 13 mjesta, pa će preostalih devet nacionalnih timova biti poznato nakon dvomeča baraža koji će se igrati u junu 2016. godine. Kvalifikacije za SP počinju 4. novembra, a završavaju se 17. januara naredne godine.

– Parovi prvog kola –

Grupa “1” (4. novembar): Kosovo – Litvaija, BiH – Slovačka; grupa “2” (4. novembar): Italija – Finska, Austrija – Rumunija; grupa “3” (4. novembar): Latvija – Grčka, Kipar – Ukrajina; grupa “4” (5. novembar): Portugal – Estonija, Izrael – Gruzija; grupa “5” (4. novembar): Češka – Belgija, slobodna je Turska; grupa “6” (4. novembar): Holandija – Luksemburg, slobodna je Švajcarska.

– Grupa “1” –

BiH

Litvanija

Slovačka

Kosovo

– Grupa “2” –

Austrija

Finska

Rumunija

Italija

– Grupa “3” –

Latvija

Ukrajina

Grčka

Kipar

– Grupa “4” –

Portugal

Izrael

Estonija

Gruzija

– Grupa “5” –

Češka

Turska

Belgija

– Grupa “6” –

Holandija

Švajcarska

Luksemburg

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,