Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dragan Marković: I da smo otišli na Svjetsko prvenstvo ne bih ostao selektor

Preuzmite sliku

Dragan Marković sinoćnjim neriješenim rezultatom protiv Švedske završio je svoj mandat na mjestu selektora rukometne reprezentacije BiH. Za Anadolu Agency (AA) je potvrdio da svoju odluku, koju je donio prije baraža protiv Šveđana, ne bi promijenio ni da se kojim slučajem bh. tim plasirao na Svjetsko prvenstvo, koje će se naredne godine održati u Francuskoj. 

Od novembra 2011. godine uspio je bh. rukometaše odvesti u tri baraža za Svjetsko prvenstvo, jedan je i prošao, pa je tako ušao u istoriju kao prvi selektor koji je BiH odveo na veliko takmičenje. Nastup na najvećoj svjetskoj rukometnoj smotri u Kataru 2015. godine bio je velika škola i za njega i za reprezentativce. Nakon uvodne pobjede nad Iranom, uslijedila su tri tijesna poraza od Austrije, Makedonije i Tunisa, te nešto ubjedljiviji od Hrvatske u utakmici koja nije imala rezultatski značaj. BiH je otišla u President cup i na kraju osvojila 20. mjesto od 24 reprezentacije.

Bio je i nadomak plasmana na EURO 2016 u Poljskoj, ali je u ključnim utakmicama kvalifikacija protiv Bjelorusije u Zenici i Danske u Brondbyju odlučivala jedna lopta, a u oba navrata sreća je otišla na stranu rivala.

„Završio sam svoju misiju kao selektor BiH. I da smo otišli na Svjetsko prvenstvo ne bih ostao. Obećao sam i Willstatu da ću se posvetiti samo poslu u klubu, a kada dam riječ onda to i poštujem“, kaže Marković za AA i nastavlja:

„Jako sam ponosan na ovih skoro pet godina na klupi BiH. Ostvarili smo nekoliko velikih pobjeda, kao što su bile one protiv Njemačke i Islanda, plasirali se tri puta u baraž za Svjetsko prvenstvo i jednom otišli na završnicu. Moram reći da smo svake kvalifikacije za to takmičenje prošli dominantno, što je važno istaći. Vratili smo rukometnu publiku u dvoranu i mogu reći da sa sobom nosim puno lijepih uspomena. Žao mi je jedino što ovu moju oproštajnu utakmicu nismo igrali u Tuzli, jer sam uvjeren da bi bio veći spektakl nego sinoć u ‘Skenderiji’. Iako moram priznati da je atmosfera, s obzirom na brojnost publike, bila dosta dobra. Nije sve to loše ispalo na kraju, mada smatram da smo zaslužili veću posjetu, bez obzira na rezultat prve utakmice u Švedskoj. Ipak, smo igrali protiv jako ozbiljne reprezentacije koja spada u sami svjetski vrh.“

Revanš utakmica baraža za SP u Francuskoj završena je neriješeno 27:27, a Marković kaže da nema šta zamjeriti svojim igračima za ono što su prikazali u sinoćnjem ogledu.

„Opet smo počeli nervozno utakmicu, primili smo puno lakih golova i napravili dosta grešaka. No, uspjeli smo se vratiti u utakmicu, što govori o našem kvalitetu koji posjedujemo. Mislim da smo odigrali dobro. Naravno, žao mi je što nismo pobijedili, ali nisam nezadovoljan neriješenim rezultatom. Realno gledajući Švedska je puno bolja od nas. Nije sramota od njih ispasti“, priča Marković.

Sada već bivši selektor bh. tima kao glavni uzrok visokog poraza (19:27) u Švedskoj vidi nervozu svojih izabranika.

„Ušli smo jako nervozni u tu utakmicu pod pritiskom da moramo nešto napraviti i onda se desilo da zakažu svi osim Vladimira Vranješa i Nikole Prcea. Međutim, takve stvari se u sportu dešavaju. Nažalost nama se desilo u veoma važnoj utakmici u Vaxjou“, zaključio je Marković.

Nakon angažmana u bh. reprezentaciji Marković će karijeru nastaviti kao trener njemačkog regionalnogligaša Willstatta, kluba u kojem je svojevremeno i igrao. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,