Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čija je krivica? Rukometna reprezentacija i savez BiH ostali bez više od 400 hiljada KM

Preuzmite sliku

Žurnal saznaje da su Rukometna reprezentacija i savez BiH ostali bez više od 400 hiljada KM, zbog neposjedovanja poreznog identifikacionog broja (PIB) koji im treba izdati Porezna uprava FBiH.

Piše: S.Mustafić – Žurnal.info

Ministarstvo civlinih poslova odvojilo je između 70 i 110 hiljada KM, Federalno ministarstvo kulture i sporta između 40 i 50 hiljada KM, kotizacije od klubova vrijede 100 hiljada KM, prijelazni rokovi približno 70 hiljada KM, a pored toga su i prihodi od sponzora i javnih kompanija…

Sve ovo trebao je dobiti Rukometni savez BiH krajem prošle godine. Međutim, ovaj novac nije mogao niko da preuzme, zbog toga što Savez još uvijek nema porezni broj.

„Sve što se dešavalo u vezi Reprezentacije je apsurdno i čudno. Od augusta 2017. godine Rukometnoj reprezentaciji propalo je više od 400 hiljada maraka, od raznih institucija i sponzora, zato što se novac nema gdje uplatiti.“ tvrdi za Žurnal Gordan Muzurović direktor Rukometne reprezentacije BiH.

  • Da priča u vezi poreznog broja bude jasnija, vratimo se skoro dvije decenije unazad.

    Rukometni savez BiH osnovan je 09. juna 1994. godine sa svojim jedinstvenim poreznim brojem. Međutim, pomenuti savez se 2002. prema Zakonu o udruženjima i fondacijama BiH morao preregistrovati. To nije urađeno. Zatim, 2008. godine preregistracija se morala urediti prema Zakonu o sportu, ali ni tada nije bilo dogovora, zbog raznih nesuglasica u strukturama saveza. Između ostalog, bošnjačkim strukturama, bio je sporan naziv RS Herceg – Bosna. U međuvremenu su blokirani računi RS BiH.

    U junu 2017. godine osniva se novi Rukometni savez. Rješenjem Ministarstva pravde BiH upisan je u registar udruženja i fondacija, međutim za legitimno funkcionisanje novoformiranog saveza, potreban je novi porezni broj, koji za sada odbija izdati Porezna uprava FBiH zbog neizmirenih obaveza na računu starog saveza.

    U Rukometnom savezu tvrde da je PU FBiH rješenjem Ministarstva pravde BiH, morala izdati novi porezni broj. Bez obzira na rješenje, Federalna porezna uprava smatra novoformirani savez pravnim nasljednikom starog Saveza, pa stoga odbija izdati novi porezni broj dok se ne izmire dugovanja.

  • Bez obzira na to, novi Savez zahtjeva novi porezni broj, sa kojim bi kako kažu mogli funkcionisati, i krenuti u reprogram starih dugovanja.

    „Mi smo tražili novi ID broj  koji nam porezna odbija izdati, jer u njihovom registru postoji RS BiH, koji ne postoji nigdje u registru udruženja. Ministarstvo pravde se oglasilo i reklo da smo mi novo udruženje i da ne postoji više nijedno takvog naziva. Jer, stari savez nije nigdje bio registrovan ni po zakonu o udruženjima i fondacijama, ni po zakonu o sportu.“govori za Žurnal Lejla Hairlahović generalna sekretarka RS BiH.

    Elektroprivreda BiH uplatila je 50 od planiranih 110 hiljada maraka na račun Rukometnog saveza Tuzlanskog kantona za utakmicu kvalifikacija protiv Švicarske u Mejdanu. Na to su bili primorani upravo iz razloga što krovni Savez ima probleme sa računom, kažu iz RS BiH za Žurnal.

    „Ja ne znam na šta će ovo izaći, ali ovo je katastrofa! Ljudi koji su odlučivali u RS BiH, oni su slušajući dnevnu politiku tako se ponašali i funkcionisali unutar saveza. I sve su pretvorili u politiku. Mora biti jedan ovaj, drugi onaj, i treći takav, to u sportu nema i ne smije biti.“ kaže za Žurnal Vojislav Rađa nekadašnji selektor reprezentacije BiH.

    Ali, nisu to jedini problemi.

    Nekoliko uposlenika Saveza od oktobra prošle godine ne dolazi na posao, jer nisu dobili 19 zadnjih plata, i nisu im godinama uplaćeni doprinosi. Trenutno u Savezu rade samo dvije osobe, dok cjelokupna nova struktura nema zasnovan radni odnos.

    Trenutna dugovanja RS BiH iznose približno 3 miliona maraka, o čemu je Žurnal i ranije pisao. Nikada nije izvršena ni revizija poslovanja rada RS BiH, niti su nadležne insititucije ispitale odgovornost onih koji su doveli savez u stanje u kojem se trenutno nalazi. A to je da trenutno nemaju ni identitet, a time ni novca. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,