Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

BRAVO: Rukometni Zmajevi slavili historijsku pobjedu portiv Irana na SP u Kataru (FOTO)

Preuzmite sliku

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u svom premijernom nastupu na Svjetskom prvenstvu u Kataru u okviru grupe B slavila je pobjedu nad ekipom Irana rezultatom 30:25.

Iako je naša selekcija važila za favorita u ovom meču rukometaši Irana koji su do sada bili nepoznanica u svijetu rukometa prvo poluvrijeme sasvim zasluženo su riješili u svoju korist rezultatom 16:12.

Prvih 30 minuta Iranci su igrali čvrstu odbranu i bili veoma precizni u napadu, dok su s druge strane naši rukometaši napravili nekoliko grešaka koje je protivnik znalački iskoristio.

U nastavku utakmice naši rukometni Zmajevi oslobodili su se pritiska s početka utakmice i zaigrali mnogo bolje prije svega u odbrani.

Momci Dragana Markovića u drugom poluvremenu uspjeli su za nepunih osam minuta napraviti seriju od 7:0 i tako uspjeli doći do rezultatskog preokreta od 19:16.

Rukometaši Irana nakon serije naših igrača konsolidovali svoje redove i prave mini seriju od 3:0 i tako dolaze do izjednačenja 19:19. Odmah u naredom napadu Alen Ovčina dovodi našu reprezentaciju ponovo u vodstvo 20:19, da bi odmah nakon toga Čelica pogodio za 21:19.

Iranci se golom sa sedam metara u 13-toj minuti drugog poluvremna vraćaju na minimalan zaostatak od jednog gola 21:20. S druge strane Mirsad Terzić iz drugog puta bio je precizan također sa sedam metara i našu selekciju ponovo doveo u prednost od dva gola razlike 22:20.

Svojim trećim golom Karačić u 45-toj minuti utakmice dovodi naše Zmajeve do prednosti od 23:20, nakon čega je selektor Irana zatražio Time-out.

Ni pauza nije puno pomogla reprezentaciji Irana da se u nastavku pokušaju odbraniti, svojim šestim golom od ukupno osam pokušaja Čelica dovodi BiH u vodstvo od 24:20.

Izglednu priliku da odemo na plus pet golova razlike propustio je Alen Ovčina u 49 minuti kada je pogodio stativu gola, samo nekoliko sekundi kasnije Ovčina se ispravio i iz kontranapada postigao 25 gol za našu reprezentaciju.

Posljednjih desetak minuta uglavnom smo gledali izjednačenu igru na obje strane, ali naši hrabri momci smogli su snage i sačuvali stečenu prednost i na kraju zasluženo slavili pobjedu rezultatom 30:25 u premijernom nastupu na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bili su Čelica sa šest, Ovčina i Karačić po četiri, te Malinović, Vražalić i Toromanović sa po tri pogotka, a u selekciji Irana Esteki sa šest te Rajabi i Kijani sa po tri gola.

Duško Čelica je proglašen igračem utakmice.

Na našem golu sa osam odbrana briljirao je Benjamin Burić, dok je Nebojša Grahovac upisao četiri uspješne odbrane.

  • rukomet-bih_katar (2)
  • Treba spomenuti da je reprezentacija Bosne i Hercegovine u ovom susretu imala podršku od oko 200 navijača.

    Naš selektor povjerenje je odlučio dati sljedećim igračima: Nebojša Grahovac, Faruk Vražilić, Alen Ovčina, Josip Perić, Mirko Mikić, Senjamin Burić, Stefan Janković, Benjamin Burić, Kosta Savić, Mirsad Terzić, Muhamed Toromanović, Duško Čelica, Ivan Karačić, Nikola Prce, Vladimir Vranješ, Dejan Malinović.

    U okviru naše grupe danas se igraju još dvije utakmice, od 15:00 sati sastaju se Makedonija i Tunis dok će od 17:00 sati snage odmjeriti Hrvatska i Austrija.

    Naša najbolja rukometna selekcija sutra igra svoj drugi meč, a za protivnika igrači Dragana Markovića će imati selekciju Austrije, utakmica je na rasporedu od 19:00 sati. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje