Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

“Preskup” sport: Ovo je cijena koju plaćaju američki ragbisti

Preuzmite sliku

Analizirano je 40 bivših igrača koji su igrali u prosjeku sedam godina i prestali da igraju prije bar pet godina

Godinama se stajalo na stanovištu da nema dokaza da igranje ragbija ima ikakve veze sa povredama mozga (TBI) ili sa izazivanjem encelopatije, poremećaja rada mozga (CTE). Oba ova poremećaja su dijagnostifikovana u sve većem broju kod profesionalnih igrača u američkoj ragbi ligi.

Svi raniji dokazi uključujući i uzroke smrti bivših igrača nisu mogli da povežu ova dva faktora – sport i povrede. Sada, međutim, studija koju je prezentovala Američka akademija za neurologiju pokazuje da gotovo 40 posto penzoinisanih igrača ima neke znake povreda mozga. Polovina testiranih igrača ima problema sa rješavanjem problema, razmišljanjem, planiranjem i pažnjom, a još 45 posto sa učenjem i memorijom.

Analizirano je 40 bivših igrača koji su igrali u prosjeku sedam godina i prestali da igraju prije bar pet godina. Gotovo 43 posto njih su imali oštećenje bijele moždane mase u dovoljnoj mjeri da se smatra traumatskom povredom mozga.

Studija pokazuje da na oštećenje jednako utiču kako jaki udarci koje igrač primi tako i niz malih udaraca koje primi. Ipak, naučnici kažu da ni ovo istraživanje ne može da 100 odsto potvrdi vezu oštećenja mozga i igranja ragbija.

Predstoji da se uradi studija dugotrajnih efekata igranja ragbija, poput demencije, glavobolja i sličnih.  (newsweek.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,