Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Završene Olimpijske igre: Sport spaja ljude (FOTO)

Preuzmite sliku

Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu, koje su bile 23. po redu, jučer su svečano zatvorene pred 35.000 gledalaca, a ceremonija zatvaranja je, baš kao što je bilo i prilikom otvaranja, obavljena na spektakularan način.

Ceremoniju su obilježile i najupečatljivije scene sa sportskih terena tokom 17 dana trajanja Igara, a treba svakako napomenuti da je zastavu BiH na ceremoniju zatvaranja unijela skijašica Elmedina Muzaferija.

– Ove Igre su najbolji primjer poštovanja olimpijskog primirja. Zajedničkim maršom Južna Koreja i Sjeverna Koreja su pokazale da sport spaja ljude, kazao je Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Blizu 3.000 takmičara
Što se tiče statističkih podataka, u Pyeongchangu su nastupila 2.922 takmičara (1.680 muškaraca i 1.242 žene) iz 92 zemlje, a našu zemlju su uz Muzaferiju predstavljali i Emir Lokmić, Mladen Plakalović i Tanja Karišik.

Norveški sportisti osvojili su ukupno 39 medalja na Igrama, čime su srušili olimpijski rekord SAD-a koje su na Igrama u Vancouveru prije osam godina osvojile 37 medalja. Sa po 14 zlatnih i srebrenih, te 11 bronzanih medalja Norvežani su bili dominantni na ovoj Zimskoj olimpijadi, a Igre su i završene pobjedom norveške ski-trkačice Marit Bjoebreg, koja je takođe rekorderka svih vremena sa 15 olimpijskih medalja.

Druga nacija ZOI-ja u Južnoj Koreji bila je Njemačka, čiji sportisti su osvojili ukupno 31 medalju, 14 zlatnih, 10 srebrenih i sedam bronzanih. Nijemci su mogli i na vrh najuspješnijih nacija da su hokejaši te zemlje uspjeli očuvati prednost u posljednjim trenucima finala protiv Rusa.

Treća je Kanada s 29 medalja (11 zlatnih), a Amerikanci su četvrti s 23 odličja, od kojih je devet zlatnih. Holanđani su peti s osam zlata, Švedska šesta sa sedam, dok je Južna Koreja završila kao sedma nacija s pet zlata, osam srebra i četiri bronze.

Naredne u Pekingu
Medalje je osvajalo ukupno 30 država, a među njima se od država iz regije našla samo Slovenija, koja ima po jednu srebrenu i bronzanu medalju.

Naredne Zimske olimpijske igre 2022. godine bit će održane u glavnom gradu Kine Pekingu, koji će na taj način postati prvi grad koji će se moći pohvaliti da je bio domaćin i Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: