Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Verstappenu pobjeda u Španiji, sudar dva Mercedesa

Preuzmite sliku

Lewis Hamilton i Nico Rosberg odustali su već u četvrtom zavoju VN Španije i u vodstvo utrke doveli dva Red Bulla, a mladi Max Verstappen došao je do prve pobjede i prvog pobjedničkog postolja u karijeri u svom prvom nastup za ekipu Red Bulla.

Rosberg je bolje startao i preuzeo vodstvo ispred Hamiltona, ali Britanac bolje izlazi iz trećega zavoja i pokušava iznenaditi Rosberga s unutrašnje strane četvrtoga zavoja.

Nico se odlučio blokirati Hamiltona koji mora na travu gdje gubi kontrolu nad bolidom i pogađa svog ekipnog kolegu, nakon čega oboje odustaju.

Max je prvi Holanđanin koji je slavio na F1 utrci, ali je ujedno postao i najmlađi pobjednik F1 utrke u historiji (18 godina 8 mjeseci). Titulu je preuzeo od Sebastiana Vettela koji je bio dosad najmlađi pobjednik.

Verstappen je ujedno i deseti pobjednik VN Španije u posljednjih deset godina.

Raikkonen je u posljednjoj dionici utrke pritiskao Verstappena, ali bez prave šanse za napad. Ricciardo je pokušavao prestići Vettela u borbi za posljednje mjesto na postolju, ali također nije uspio pronaći način da ga prestigne. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,