Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Večeras ceremonija zatvaranja OI u Riju: Amerikanci najuspješniji, Hrvati napravili iskorak, bh. nade usmjerene ka Tokiju

Preuzmite sliku

Večeras će u brazilskom gradu Rio de Janeiru biti zatvorene 31. Olimpijske igre na kojima je od 5. augusta do danas najviše olimpijskih medalja, očekivano, osvojio tim SAD-a, a konačan spisak dobitnika medalja će biti poznat nakon preostalih takmičenja koja su na rasporedu danas.

Na listi dobitnika olimpijskih odličja 15. dana Olimpijade SAD su uvjerljivo prvi sa 116 medalja i to 43 zlatne, 37 srebrenih i 36 bronzanih.

Tim Velike Britanije je drugi za osvojenih 66 medalja i to 27 zlatnih, 22 srebrene i 17bronzanih. Treća je Kina koja ima 70 medalja i to 26 zlata, 18 srebrenih i 26 bronzanih. Britanci su na listi ispred Kineza jer imaju više zlata.

Suspenzijom velikog broja sportista zbog doping afera desetkovana Rusija na Olimpijadi u Riju osvojila je 53 medalje i to po 17 zlatnih i srebrenih i 19 bronzanih.

Valja istaći i zapažen nastup olimpijskog tima Hrvatske, koji se na listi osvajača medalja nalazi na 17. mjestu sa osvojenih deset odličja i to pet zlatnih, tri srebra i dvije bronze.

Srbija je 30. sa sedam medalja, i to dva zlata, tri srebra i dvije bronze. U srbijanskom taboru očekuju još neke medalje na takmičenjima koja su na rasporedu posljednjeg dana igara, ali ostaje žal zbog rane eliminacije prvog reketa svijeta Novaka Đokovića, koji nije uspio u nakani da osvoji i olimpijski turnir koji mu nedostaje u bogatoj riznici.

Turska je na 41. mjestu sa jednim zlatom, tri srebra i četiri bronze, dok je olimpijski tim Bosne i Hercegovine sa 11 takmičara i ovog puta ostao bez olimpijskih medalja.

Oko 11.000 sportista iz 206 zemalja svijeta takmičilo se u na Olipijadi u Riju, a među njima su i debitantski timovi Kosova, Južnog Sudana, kao i Olimpijski tim izbjeglica.

Dva imena koja su obilježila Olimpijske igre u Brazilu su najbrži plivač svijeta Michael Phelps iz SAD-a i najbrži sprinter svijeta Usain Bolt iz Jamajke.

Ceremonija zatvaranja 31. Olimpijade u Riju održat će se kasno večeras na stadionu Maracana, a olimpijsku baklju preuzet će Japan koji će 2020. godine u Tokiju biti domaćin 32. Olimpijskih igara. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,