Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: U nedjelju Treći memorijalni turnir “Srđan Aleksić”

Preuzmite sliku

Tuzla će u nedjelju, 19. marta biti domaćin Trećeg međunarodnog memorijalnog malonogometnog turnira ”Srđan Aleksić”. Organizator je Udruženje ”Radničke sportske igre” Tuzla, a na turniru će nastupiti devet ekipa iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Srđan Aleksić, heroj je iz Trebinja. U svom rodnom gradu, u jeku ratnih dešavanja, 21. januara ‘93 godine, pripadnici Vojske Republike Srpske pokušali su ubiti njegovog sugrađanina, Bošnjaka Alena Glavovića. U Alenovu odbranu stao je Srđan, te su pomenuti vojnici pretukli njega. Nekoliko dana nakon tog čina, od zadobijenih udaraca Srđan je preminuo. Njegov lik i ime danas su simboli herojstva i odbrane ljudskosti u našoj državi. Članovi Radničkih sportskih igara Tuzla u njegovu čast ove godine organizuju Treći međunarodni memorijalni turnir ”Srđan Aleksić”.

– U sklopu Trećeg međunarodnog memorijalnog malonogometnog turnira nastupić će djeca 2003., 2004., 2005 i 2006. godište a u planu nam je da se turnir narednih godina proširi na još nekoliko sportova. Ove godine nastupit će sljedeće ekipe: FK ”Sloboda”, NK ”Marsonia” Slavonski Brod, ŠF ”Lion” Brčko, Akademija ”Savo Milošević” Bijeljina, ŠF ”Bambi” Tuzla, NK ”Bratstvo” Gračanica, FK ”Budućnost” Banovići, FK ”Sloga” Tojšići” i OFK ”Tuzla” Tuzla, rekao je između ostalog Mirsad Gavranović – predsjednik Udruženja ”Radničke sportske igre” Tuzla.

Otvaranje turnira je predviđeno za 14:00 sati, dok će utakmice početi u 10:00 sati. Za 16:00 sati je predviđeno i odigravanje humanitarne utakmice za teško oboljelog Tuzlaka Edina Grbića između mininogometne reprezentacije BiH i reprezentacije Radničkih sportskih igara. Ove godine turniru zbog zdravstvenih problema neće prisustvovati Rade Aleksić, otac heroja Srđana, čovjek koji je na jednoj čitulji posvećenoj sinu napisao: ”Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”. (RTV Slon)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje