Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Obilježen 10. maj – Međunarodni dan fizičke aktivnosti (FOTO)

Preuzmite sliku

Povodom 10. maja Svjetskog dana fizičke aktivnosti, Univerzitetsko sportsko društvo u saradnji sa Unijom studenata Univerziteta u Tuzli i Centrom za sport obilježili su ovaj datum kroz prijateljske studentske odbojkaške susrete između Sveučilišta „Josip Juraj Strossmayer“ u Osijeku i Univerziteta u Tuzli i finalnih utakmica malonogometne lige za studente.

Iako je utakmica imala prijateljski karakter, gledaoci su imali priliku da uživaju u čarima koje pruža ovaj sport. U ženskoj konkurenciji domaćini iako su dobili prvi set (25:21) nisu uspjeli savladati goste. Nakon izjednačenja u drugom setu (21:25), treći set je prošao u nadmudrivanju ali je do izražaja došla bolja uigranost gostujućih igračica što je na kraju rezultiralo pobjedu. U muškoj konkurenciji ekipa Sveućilišta Josipa Jurja Stossmayera iz Osijeka bila je bolja i savladala ekipa Univerziteta u Tuzli rezultatom 2:0 u setovima (25:19, 25:17).

U popunjenoj Univerzitetskoj dvorani odigrana je završnica malonogometne lige za studente Univerziteta u Tuzli. U utakmici za treće mjesto snage su odmjerile ekipa Mašinskog fakulteta i ekipa Fakulteta za tjelesni odgoj i sport. Ekipa FTOS-a je bila uspješnija, te je rezultatom 8:5 osvojila treće mjesto. U finalnoj utakmici susrele su se najbolje ekipe ovogodišnje lige, ekipa USUT – studenti RGGF-a, i ekipa FET – studenti Fakulteta elektrotehnike. Ekipa USUT-a sjajnim izvođenjem penala dolazi do pobjede, te ukupnim rezultatom 8:7 osvaja Univerzitetsku malonogometnu ligu, sezona 2015/2016.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je u cilju podizanja svjesti cjelokupne svjetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja dana 10. maja 2002. godine pokrenula globalnu inicijativu za obilježavanje međunarodnog dana fizičke aktivnosti. Taj dan je poznat pod sloganom „Kretanjem do zdravlja“, a odnosi se na umjerenu fizičku aktivnost bez obzira na sadržaje, mjesto i vrijeme izvođenja. Ciljna grupa je cjelokupna populacija uvažavajući sve različitosti u smislu uzrasta, pola, vjerske, rasne, socijalne, ekonomske i etičke pripadnosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje