Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Smajlović: S dobrom taktikom i pravovremenim finišem Tuka može do finala

Preuzmite sliku

Na 31. ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru u narednim danima svoje nastupe očekuje pet bosanskohercegovačkih atletičara.  

Glavni adut BiH na Igrama  Amel Tuka u petak će trčati u kvalifikacijama discipline na 800 m, maratonka Lucija Kimani nastupit će 14. augusta, dok će  Hamza Alić, Kemal Mešić i Mesud Pezer pokušati da izbore finale u bacanju kugle 18. augusta.

Dugogodišnji atletski radnik, Nusret Smajlović, profesor i dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu i nekadašnji selektor atletske reprezentacije BiH, za Fenu je govorio o očekivanjima od bh. atletičara.

– Raduje me činjenica da su u našem timu najviše zastupljeni atletičari, od kojih su najveći broj bacači, što govori o tome da imamo dobru tradiciju, dobre trenere i dobar “meterijal” za bacačke discipline. To nije ništa novo jer je prostor bivše Jugoslavije dao puno dobrih i talentovanih bacača. Raduje činjenica da, na neki način, u našem timu imamo generacijski  posložene bacače, imamo najiskusnijeg Alića, zatim nešto mlađeg Mešića i najmlađeg Pezera, što znači da imamo dobru perspektivu u toj disciplini. Isto tako imamo dvoje trkača, naša maratonka Lucija Kimani je na nivou olimpijske norme, i Amela Tuku, od kojeg se najviše očekuje u Riju –  kazao je Smajlović.

Na ovom velikom uspjehu bh. atletike, Smajlović  čestita Atletskom savezu BiH  i ljudima koji rade u klubovima, posebno u Zenici, koja je, po njegovim riječima, izrasla u vodeći  atletski centar u BiH.

Kad je u pitanju nastup najboljeg bh. atletičara Amela Tuke, kojeg mnogi vide kao kandidata za medalju, Smajlović smata da će on u Riju nastupiti “pod velom nepoznanice”.

– Tuka i njegov trener Gianni Ghidini, su se “sklonili” od takmičenja, nisu kroz velika takmičenja podizali formu, kao što su to uradili na SP u Pekingu. Tada je išao iz trke u trku snažnije, sa većom konkurencijom, a iz  takvih trka on je podigao  formu i tada  je imao  izvanredno dobre rezultate, što je tada potvrdio osvajanjem medalje. Ostaje da vjerujemo njegovom treneru, koji je ima olimpijske, svjetske i evropske  medalje. Nadam se da će to i ovog puta rezultirati njegovim dobrim nastupom, dobrom taktikom i pravovremenim finišom. Želim mu najbolje i nadam se da će doći do finala, a u finalu je sve moguće, iako njegova konkurencija  ulazi sa više samopouzdanja, jer ima bolje rezultate, pogotovo svjetski rekorder Rudisha – kazao je Smajlović.

On smatra da bi ulazak jednog od tri “kuglaša” u finale bio veliki uspjeh.

–  Ukoliko u kvalifikacijama ostvare svoje najbolje rezultate, a to se od njih očekuje,  imaju šansu da uđu u finale, i to sva trojica. Ja bih bio sretan da bude jedan. Kvalifikacije se održavaju u jutarnjim satima.  Jutro nije vrijeme kad organizam dostigne odgovarajući radni takmičarski  nivo. Bacači iz tri hica trebaju da bace rezultat za ulazak u finale. To za atletičare predstavlja posebno opterećenje, jer ako ne krenu u dobrom toku, često se desi da zakažu i prestupe u sva tri hica. Nadam se da se to neće desiti kod naših bacača, i da će bar jedan izboriti finale  – izjavio Smajlović.

Tuka će u sutrašnjim kvalifikacijama trčati u prvoj od sedam grupa, a njegova utrka je na programu u 15.10 sati.

Lucija Kimani će maratonsku utrku  trčati 14. augusta u 14.30 sati, dok će Hamza Alić, Kemal Mešić i Mesud Pezer svoje nastupe u kvalifikacijama bacanja kugle imati 18. augusta od 14.55 sati. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,