Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šest medalja za mlade bh. atletičare na balkanskim prvenstvima

Preuzmite sliku

Mladi atletičari Bosne i Hercegovine osvojili su šest medalja i postavili dva državna rekorda na balkanskim prvenstvima za juniore i mlađe juniore u Srbiji i Turskoj.

Na prvenstvu Balkana za mlađe juniore u Kruševcu najbolji rezultat ostvario je Belmin Mrkanović u utrci na 2.000 m sa zaprekama. Mrkanović je odbranio titulu balkanskog prvaka istrčavši četvrto vrijeme u Evropi u ovoj sezoni, kojim je postavio i novi državni rekord rezultatom pet minuta 56,20 sekundi, javlja Fena.

Norme za Evropsko prvenstvo mlađih juniora, pored Mrkanovića, potvrdili Nermin Štitkovac i Mediha Salkić, koji su u bacanju diska osvojili druga mjesta rezultatima 55,87 m i 45,74 m.  Srebrnu medalju na ovom takmičenju još je osvojila Sara Lučić u skoku u vis s preskočenih  1,71 m.

Na prvenstvu Balakana za juniore, održanom u turskom Bolu, drugi rekord je popravila Nikolija Stanivuković u sedmoboju, osvojivši drugo mjesto sa 4810 bodova, dok je Stefan Ćuković u utrci na 1.500 m osvojio bronzanu medalju rezultatom tri minute 51,77 sekundi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje