Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rosbergu pole position ispred Red Bulla i Ferrarija

Preuzmite sliku

Nico Rosberg ostvario je 23. najbolju startnu poziciju u karijeri u uzbudljivom obračunu u posljednjim minutama kvalifikacija za Veliku Nagradu Kine, a njegov momčadski kolega Hamilton će startati posljednji nakon problema s bolidom.

Ferrarijev vozač Kimi Raikkonen držao je najbolju startnu poziciju nakon prvih krugova u Q3, ali Rosberg uzvraća udarac i popravlja Kimijevo vrijeme za 0.570 s. U drugom pokušaju Raikkonen je pogriješio na istom mjestu kao i u prvom te nije uspio popraviti svoje vrijeme.

Daniel Ricciardo uspio se ugurati između Rosberga i Raikkonena, a Sebastian Vettel uspio je doći tek do četvrtoga mjesta s 0.844 s zaostatka. Valtteri Bottas u Williams Mercedesu startat će peti, 0.894 sekundi sporijim vremenom od Rosberga, a posljednji koji je bio unutar sekunde od pole positiona je Daniil Kvyat u Red Bullu (+0.997 s).

Rosbergu je ovo prvi pole position u sezoni, 23. u karijeri i drugi u Kini gdje je 2012. ostvario prvi pole position u karijeri. Daniel Ricciardo startat će iz prvog startnog reda prvi puta nakon VN Singapura prošle godine.

Nico Rosberg uspio se plasirati u Q3 na soft gumama te će zato na njima startati sutrašnju utrku, a svi ostali bolidi kvalificirali su se na bržim, ali i manje trajnim supersoft gumama.

Kvalifikacije su dva puta bile prekinute zbog crvenih zastava. Prvi prekid dogodio se u Q1 kada je Pascal Wehrlein u Manor Mercedesu izgubio kontrolu nad bolidom na startno ciljnoj ravnini. Nijemac je s otvorenim DRS-om izgubio kontakt s podlogom nakon što je prešao preko neravnine na dijelu staze koji je još uvijek bio mokar.

Drugi prekid uzrokovao je Nico Hulkenberg u Force Indiji kojem je za vrijeme Q3 otpao prednji lijevi kotač u drugom sektoru.

Utrka se vozi sutra u 08:00 h. (maxf1.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje