Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rosbergu dramatična prva utrka nove sezone F1, teška nesreća Alonsa (VIDEO)

Preuzmite sliku

Nijemac Nico Rosberg pobjednik je VN Australije, prve utrke nove sezone Formule 1 koja se vozila u nedelju u Melbourneu, a koju je obilježila teška nesreća vozača McLarena Fernanda Alonsa.

Rosbergova 14. pobjeda u karijeri također je i četvrta zaredom nakon što je njemački vozač pobijedio u zadnje tri utrke prošle sezone. Drugo je mjesto zauzeo njegov ekipni kolega Britanac Lewis Hamilton, koji je loše startao s ‘pole positiona’ i našao se na šestom mjestu što je na kraju ipak uspio nadoknaditi. Treći je bio vozač Ferrarija Nijemac Sebastian Vettel koji je vodio veći dio utrke, ali ga je loša taktika s gumama stajala vodeće pozicije na kraju.

Prijelomni trenutak se dogodio u 17. krugu kada je na stazu izašao sigurnosni automobil zbog sudara Fernanda Alonsa i Estebana Gutierreza u trećem zavoju. Španac je prilikom napada dodirnuo zadnji kraj Haasovog bolida i oba vozača izbacio iz utrke.

Alonso je ipak prošao bez ozljeda u prevratanju bolida do kojeg je došlo nakon sudara s vozačem nove momčadi Haas Estebanom Gutierrezom.


Rezultat VN Australije:

1. Nico Rosberg (Njem/Mercedes) 1:48:15,565

2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) + 8,060

3. Sebastian Vettel (Njem/Ferrari) 9,643

4. Daniel Ricciardo (Aus/Red Bull) 24,330

5. Felipe Massa (Bra/Williams) 58,979

6. Romain Grosjean (Fra/Haas) 1:12,081

7. Nico Hülkenberg (Njem/Force India) 1:14,199

8. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 1:15,153 (Dnevnik.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje