Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Organizacioni odbor Olimpijade u Riju: Ne brine nas virus zika, već sigurnost

Preuzmite sliku

Sidney Levy, izvršni direktor Organizacionog odbora za Olimpijske igre u Rio de Janeriu, izjavio je kako je njegova najveća briga sigurnost na takmičenju, a ne virus zika

Sidney Levy, izvršni direktor Organizacionog odbora za Olimpijske igre u Rio de Janeriu, izjavio je kako je njegova najveća briga sigurnost na takmičenju, a ne virus zika.

Ne smijemo zaboraviti da je društvo u kojem živimo trenutno jako opasno. Ukoliko trebam sastaviti listu najvećih briga za Olimpijadu, zika virus se ne bi našao među njima“, rekao je Levy dodajući da brazilske vlasti planiraju, tokom održavanja takmičara, u gradu rasporediti oko 85.000 pripadnika sigurnosnog osoblja.

Levy ističe kako su “sigurnosni testovi” za Brazil ranije bili posjeta pape Franje toj južnoameričkoj zemlji 2013. godine te Svjetsko prvenstvo u fudbalu godinu dana kasnije. Naveo je i kako se u Brazilu nalazi stotinjak obavještajaca iz različitih zemalja koji prate potencijalne prijetnje.

Francisco Dornelles, guverner Rija, početkom sedmice upozorio je kako “manjak u budžetu” može ugroziti sigurnost tokom Igara koje će biti održane od 5. do 21. augusta.

Kada je riječ o virusu zika koji je posljednjih mjeseci široko rasprostranjen u zemljama Južne Amerike, Levy tvrdi da je “svijet više u strahu od virusa od samih Brazilaca“.

Organizatori Olimpijade u Riju posljednjih mjeseci više puta su kritikovani zbog kašnjenja sa radovima na olimpijskim borilištima, dok su brojni atletičari odbili učešće na Igrama zbog straha od zika virusa.

U međuvremenu, Brazil pogađa jedna od najvećih finansijskih i političkih kriza u historiji postojanja te zemlje. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje