Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi vladar teške kategorije: Joshua nokautirao Klička (VIDEO)

Preuzmite sliku

Na rasprodanom Wembleyu pred 90.000 gledatelja u borbi za titulu superteškaša prema IBF-u, IBO-u i WBA-u Britanac Anthony Josuha je prekidom u 11. rundi pobijedio je legendarnog Ukrajinaca Vladimira Klička.


Prve četiri rudne svele su se uglavnom na ispitivanje snage protivnika sa tek nekoliko razmijenjenih preciznih udaraca.

U petoj rundi Josuha je od početka krenuo agresivno i sa serijom dobrih udaraca ozbiljno je uzdrmao Klička koji je bio u nokdaunu, ali se vratio nakon brojanja sudije.

U nastavku meča Kličko se oporavio i svog 14 godina mlađeg protivnika koji se prethodno bio dobro ispucao desnim krošeom posalo na pod. Ipak, Britanac se vraća i do kraja runde u potpunosti se oporavio.

Prilično potrošeni i iscrpljeni Kličko i Josuha ušli su u sedmu rundu u kojoj su obojica se štedili kako bi skupili snagu za nove udarce. Uslijedile su dvije nešto manje zanimljive runde u kojima je publika iščekivala nova uzbuđenja.

Kraj meča dogodio se u 11 rudni kada sjajni Josuha koji je prvi put u karijeri boksao više od sedam rundi prvo pnovo na pod šalje Klička kojeg sudija opet nakon brojanja vraća u meč, ali  Josuha ponovo napada i Kličku više nije bilo spasa.

Sudija je prekinuo meč, a Joshua uspijeva da objedini tri titule prvaka svijeta po IBF, WBA Super i IBO verzijama teške kategorije. Devetnaest mečeva, devetnaest pobjeda, devetnaest nokauta.

Bio je ovo Kličkov prvi meč od obračuna s Tysonom Furyjem u decembru 2015., koji je izgubio na iznenađenje čitavog bokserskog svijeta. Tada je Kličko predao titulu prema WBA-u (Super) i IBO-u, međutim kako je Tyosn Fury trenutno bez bokserske licence nakon što je test na doping pokazao da je bio pozitivan na kokain te je trenutno pod istragom britanskog anti-dopinškog ureda, Kličku se nije ostvarila uzvratna borba s Furyjem, ali ipak je dobio priliku vratiti trenutno slobodan WBA i IBO pojas u ringu s Joshuom, ali i uzeti mu njegov prema IBF-u, koji je ovaj uspio odbraniti po treći put.

Veliki britanski bokser Anthony Joshua (199 cm, 108 kg, raspon ruku 208 cm), koji je predstavljao svoju zemlju na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. (osvojio zlatnu medalju u superteškoj) te na Svjetskom prvenstvu u Bakuu 2011., svoj IBF superteški pojas zaradio je u maju 2016. kada je tehničkim nokautom svladao Amerikanca Charlesa Martina. Joshua nakon okršaja s Kličkom drži savršen omjer pobjeda i poraza (19-0), a sve je pobjede dobio nokautom ili tehničkim nokautom.

S druge strane u ringu Wembleyu našao se Vladimir Kličko (41 godina), koji je do poraza u meču s Furyjem, godinama, tačnije od 2006., bio neprikosnoveni bokserski šampion i svjetski prvak. U 68 profesionalnih mečeva Kličko je ostvario 64 pobjede, od čega 53 puta nokautom te 4 poraza. Kada je uzvrat portiv Furyja otkazan, Kličku je prišao Joshuin promotor te pokušao dogovoriti sraz još prošle godine, međutim dogovor nije pao zbog oduglovačnja WBA predstavnika. Kličko je ubrzo doživio povredu zbog koje je morao otkazati i borbu s Lucasom Browneom. (Foto: Reuters)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,