Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi uspjeh bicikliste Huseina Selimovića: 17. mjesto na Evropskoj olimpijadi mladih

Preuzmite sliku

Na ovogodišnjoj Evropskoj olimpijadi mladih koja je održana u Mađarskoj, u gradu Gyor, jedini predstavnik naše zemlje u biciklizmu, bio je naš Tuzlak, mladi Husein Selimović, član Biciklističkog kluba “Zmaj od Bosne”.

Husein je na ovom prestižnom takmičenju pokazao izuzetnu spremnost, te je nakon drumske vožnje, zauzeo 17. mjesto, u konkurenciji od 97 takmičara iz 36 zemalja. Takmičar BK „Zmaj od Bosne“ u ovoj utrci pokazao je vitešku borbenost i pokazao da se uz malo truda i sa oskudnom opremom može postići hvale vrijedan rezultat.

– Kada je u pitanju drumska trka, Husein je pokazao svoju veličinu i hrabrost. Zaista, od svih 97 takmičara, kada bi se takmičili jedan na jedan bio bi najbolji ubjedljivo. Na našu žalost, on je opet imao ubjedljivo najgoru opremu, toliko da sam imao strašan strah za njeg i konačan rezultat. Nevrijeme je bilo, traka zahtjevna, krugovi 9 kilometara i 700 metara, sedam krugova su vozili. Ukupna dužina trke je bila 72 kilometra. Imali su mnogo kružnih tokova, tako da je to kada uzmemo u obzir da je bilo skoro 100 vozača, bila paklena borba. Ipak, 17. mjesto u Evropi nije mala stvar. Do sada je to najveći rezultat za BiH, i njega je upravo postigao naš vitez Husein, kazao je trener Trle.

  • Dan prije drumske vožnje, na rasporedu je bio hronometar, gdje je Husein utrku završio na 44. poziciji.

    -Bez adekvatne opreme od 97 takmičara iz 36 država prvih pedeset  u jednoj minuti, naš vitez Husein Selimović je završio trku na 44. mjestu, dužina trke 10,100km za 14.13 minuta sa jakim vjetrom i zahtjevnim kružnim prolazima. Nakon što je naš Husein završio trku, mnogi su nam iskazali poštovanje i čestitke na više nego dobroj vožnji, istakao je trener Hajrudin Trle.

    Trener Trle je iskazao zahvalnost Vladimiru Miholjeviću, koji je pokazao neizmjernu podršku prema biciklisti Huseinu.

    -Zahvaljujem se legendi Vladimiru Miholjeviću na abnormalnoj podršci našem divu Huseinu Selimovicu, bez čije podrške Husein ne bi sigurno postigao ovakve rezultate. Pošto je jedan Miha, Huseina ravnopravno smatrao svojim vozačem kome je pomogao od kontrole bicikla, vitaminizacije i svega ostalog što je potrebno za ovakve dvije teške trke na kojima je Husein pokazao svu vitešku vrlinu, poručio je Trle.

    Trener Trle dodaje kako država nema pravo da očekuje veliki rezultat od takmičara, jer samom biciklizmu ne daju mnogo značaja. Kako kaže, njihov uspjeh je samo sticanje prijateljstava, upoznavanje velikih sportista koji su nastupali na mnogim takmičenjima, kao što je torde fransu, ili velikim olimpijskim prvenstvima. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje