Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nezaboravni momenti OI u Riju: Odlazak velikana Phelpsa i Bolta

Preuzmite sliku

Odlazak olimpijskih velikana, američkog plivača Michaela Phelpsa, te najbržeg čovjeka na planeta Jamajčanina Usaina Bolta zasigurno su nezaboravni momenti sa proteklih Olimpijskih igara u Rio de Janeiru koji će ostati kao uspomena u godinama koje slijede.

Phelps i Bolt, planetarno popularni sportaši postali su idoli svojim nacijama te su kroz vrhunske rezultate inspirisali generacije mladih. Obojica su se od daljih takmičenja na ovogodišnjoj Olimpijadi oprostili sa stilom.

Phelps se s osvojenih pet zlatnih medalja upisao zlatnim slovima u historiju sporta kao prvi plivač u povijesti koji je uspio pobijediti u istoj disciplini na četirima uzastopnim Olimpijskim igrama. Sa druge strane, Bolt nazvan “kraljem sprinta” kompletirao je svoj savršen nastup na Igrama u Riju osvojivši tri zlatne medalje (100, 200 i četiri puta 100 metara) upisavši se tako u historiju atletike.

U Riju je ove godine zasjala reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država koja je postala prva svjetska nacija sa osvojenih više od 1.000 zlatnih medalja na Olimpijadi. Posebno su se istakle američke atletičarke koje su kući odnijele većinu pobjedničkih priznanja.

– Perfekcija pokreta 19-godišnje gimnastičarke Biles –

Devetnaestogodišnje Amerikanke Katie Ledecky (plivanje), te Simone Biles (gimnastika) dospjele su na naslovnice svjetskih medija osvojivši svaka po pet medalja.

Svojim nastupima zagarantovale su podizanje ljestvica u svojim disciplinama za takmičarke u budućnosti. Biles je posebno privukla svjetsku pažnju nakon što je objavljen njen trnoviti put do uspjeha: od siromašne djevojčice bez majke do svjetske šampionke. Mnogi su njene besprijekorno izvedene akrobacije i letove na gimnastičarskim borilištima nazvali “perfekcijom pokreta“.

Trostruka je svjetska prvakinja na parteru, jedina s tri svjetska zlata u nizu. Najuspješnija je američka gimnastičarka u povijesti, vlasnica 14 medalja sa svjetskih prvenstava, od čega je 10 zlatnih. Igre u Riju su njena prva Olimpijada.

Iako je tek na početku karijere, pripala joj je čast da na sinoćnjoj ceremoniji zatvaranja Olimpijade ponese zastavu svoje zemlje.

– Brazil osvojio prvo fudbalsko zlato –

Domaćin Olimpijade Brazil preko Neymara (24) je savladavši Njemačku nakon penala u finalu fudbalskog turnira došao do prvog olimpijskog zlata u historiji. I Neymar se tako upisao u svjetsku historiju fudbala postavši miljenik nacije. Brazilski reprezentativac koji je zbog Olimpijade propustio Copa Americu, postigavši pogodak u 15 sekundi susreta protiv Hondurasa zabilježio je najbrži gol ikada na Olimpijadi.

Neymar je tako svojim nastupom stao rame uz rame sa legendama brazilskog nogometa Peleom, Zicom, Rivellinom, Rivaldom, Ronaldom, Ronaldinhom i Roninhom.

– Atletičarke D'Agostino i Hamblin ispisali najljepšu priču o humanosti –

Da olimpijski duh i humanost i dalje postoje najbolje su pokazale atletičarke Nikki Hamblin i Abbey D'Agostino. Novozelanđanka Hamblin se u utrci na 5.000 metara srušila i slučajno oborila Amerikanku D'Agostino. Sportašica iz SAD-a odmah je ustala, ali u pravom sportskom duhu prišla je svojoj konkurentici i pomogla joj da ustane. D'Agostino je zadobila težu povredu, gotovo da je odustala od utrke, ali se Hamblin okrenula i pomogla njoj da nastavi. Obje su zajednički završile utrku, a uz zagrljaj, dobile su ovacije cijelog stadiona. U svjetskim medijima ovaj događaj nazvan je najljepšom pričom o humanosti koja još uvijek postoji.

– Bacanje u cilj atletičarke s Bahama podijelilo javnost – 

Jedna od zapaženijih utrka bila je ona na 400 metara u ženskoj konkurenciji. Prvo mjesto zauzela je atletičarka Shaunae Miller s Bahama koja je doslovno se bacivši u cilj “preotela” zlato Amerikanki Allyson Felix za sedam stotinki.

Svjetski mediji i društvene mreže nedugo nakon utrke ispunile su fotografije i snimke Millerove koju su mnogi okrivili za “izrežiranu” završnicu utrke što su nazvali “nekorektnim” potezom koji se rijetko viđa na sportskim takmičenjima.Atletičarka sa Bahama izjavila je da se nije bacila na ciljnu liniju namjerno, već da je izgubila kontrolu na nogama što je završilo padom.

Zaključila sam da je bolje pasti prema liniji. I na kraju je ishod bio u moju korist“, poručila je Millerova.

Olimpijske igre u Rio de Janeiru, na kojima je u proteklih 15 dana nastupilo više od 11.500 sportista u 28 sportova, svečano su zatvorene sinoć svečanom ceremonijom pred 50.000 gledalaca na stadionu ”Maracana”. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,