Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Matija Kvasina pobjednik međunarodne biciklističke trke “Tuzla – 25.maj”

Preuzmite sliku

Protekle subote održana je 21.po redu međunarodna biciklistička trka ‘Tuzla – 25.maj’ u organizaciji BK Zmaj od Bosne Tuzla.

Na trci je nastupio 81 vozač, a vozili su ispred klubova iz Azerbejdžana, Hrvatske, Italije, Srbije, Austrije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te reprezentacije Crne Gore.

Trka se kao i prethodnih godina vozila relacijom Simin Han – Kalesija – Sapna – Čaklovići, nakon što je odata počast nesretno stradaloj tuzlanskoj mladosti, obilaskom Kapije i memorijalnog kompleksa Slana banja.

Pobjednik trke ‘Tuzla – 25.maj’ u generalnom plasmanu bio je Matija Kvasina, biciklista azerbejdžanskog Synergy Baku i pobjednik nedavno održanog Tour de Croatia a koji je i važio za favorita ove trke. Drugi u cilj je ušao Elvedin Ćatović, biciklista beogradskog Partizana a treći je bio Demir Mulić ispred reprezentacije Crne Gore.

Kako se trka ‘Tuzla – 25.maj’ bodovala i za Premijer ligu BiH, nastupilo je dosta vozača iz bh. klubova. U kategoriji elite, prvo mjesto pripalo je Vedadu Kariću (BK Jedinstvo Tuzla), drugo mjesto Muhamedu Lihi (BK Bihać) a treće Aleksi Crnčeviću (BK Summit Banja Luka). U kategoriji juniora, prvi je u cilj ušao Amir Selimović (BK Bihać), drugi je bio Goran Đerman (Adria Mobile Slovenija) a treći Dino Saračević (BK Zmaj od Bosne Tuzla). U kategoriji amatera, prvo mjesto osvojio je Admir Kolašinac (BK Trnava Srbija), drugo Haris Bihorac (Ciclopia Team Austrija), a treće Amir Bašanović (BK Bihać).

I ove godine obilježen je brdski cilj posvećen stradalom mladom biciklisti BSK Banja Luka Nebojši Petroviću, koji je pripao pobjedniku trke Matiji Kvasini. Pored ovoga, obilježen je i prolazni cilj posvećen Stevi Radoviću, takođe nesretno stradalom mladom biciklisti iz Valjeva. Prolazni cilj je pripao Josipu Čerkezu, biciklisti Kontinentalnog tima Meridiana – Kamen.

Više smo nego zadovoljni održanom trkom ‘Tuzla – 25.maj’, kako u smislu odziva učesnika tako i u svim drugim aspektima. Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo ugostili veliko ime današnjeg biciklizma Matiju Kvasinu, njegov dolazak u Tuzlu smatramo poput dolaska Juventusa na Tušanj. Ponosni smo takođe što će Matija Kvasina, među trofejima Tour de Croatia i mnogih drugih evropskih elitnih takmičenja, dodati i pehar sa naše trke“, izjavio je direktor trke Hajrudin Trle i dodao:

Pored prisustva Matije, bili smo počastvovani dolaskom i drugih odličnih biciklista, organizacijski smo stvorili sve uslove za odvijanje jedne ovakve trke i na kraju smo svi bili zadovoljni, i učesnici i organizatori. Takođe, memorijalni karakter trke nije zaboravljen, tako da smo se ovom prilikom podsjetili na neke tužnije momente, kako stradalih Tuzlaka tako i na dva tragično stradala biciklista Srbije. Posebno nam je drago što nam se ove godine pridružila majka Steve Radovića kome je bio posvećen prolazni cilj, Dragana Radović, a koja je takođe pripremila nagrade najbolje plasiranim biciklistima na subotnjoj trci.

Kao organizatori smo ponosni što je trka protekla u najboljem redu, direktor našeg Kluba Lejla Trle takođe je izrazila zadovoljstvo jer sve što smo planirali to smo u subotu i ostvarili. Želio bih ispred Kluba da se zahvalim svima koji su dali svoj doprinos u održavanju trke, svim biciklistima koji su učestvovali kao i onima koji su omogućili da se trka održi, kao što su generalni pokrovitelj trke Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK te Grad Tuzla. MUP TK, pokrovitelju Umel Dalekovodmontaža doo Tuzla koji su ujedno i pokrovitelji Kluba, naročito gdinu Nedžadu Aščeriću, čovjeku velikog srca koji ima nemjerljiv doprinos u održavanju trke i radu i djelovanju Kluba uopšte, zatim Fondacija tuzlanske zajednice, BH Telecom, VGT Osiguranje, uz sponzore Općina Kalesija, Općina Sapna, Euroherc, Tehnograd Company doo Tuzla, Tehnograd inženjering doo Tuzla, Off-set, caffe bar Sidney, restoran AQUA, Neonetx doo Tuzla, uz tehničkog pokrovitelja Servis bicikala i opreme BK Zmaj od Bosne Tuzla. Takođe hvala i medijima koji su propratili održavanje trke“, zaključio je direktor trke Hajrudin Trle.

PRESS BK Zmaj od Bosne

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje