Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mario Željo Milošević prvak države u snookeru (FOTO)

Preuzmite sliku

U snooker klubu UNION JACK u Sarajevu odigrano je finalno kolo Mastersa PAN SNOOKER LIGE BIH za prvaka države.

Petnaest dana ranije odigrano je prvo kolo Mastersa u Bugojnu gdje je pobjednik bio Robert Kovačević. Kovačević je u finalnom meču savladao izvandrednog Nedžada Emšu rezultatom 3:1.

Nakon odigranog prvog kola PAN Mastersa u Bugojnu situacija na tabeli je bila slijedeća: Robert Kovačević, Nedžad Emšo, Muris Katanić i Sanjin Lemezović bili su četvorica prvoplasiranih, od kojih su tri igrača iz Tuzle što je ukazalo na kvalitet igre koji se očekivao od Tuzlaka u završnom Mastersu.

U prelijepom ambijentu najvećeg snooker kluba u državi, Union Jack u Sarajevu, uslovi za igru su bili u najmanju ruku kao na svjetskom prvenstvu. Četiri profesionalna stola su danima ranije pripremana za ovaj događaj te su uoči samog početka turnira ispeglani, a kugle ispolirane do besprijekornosti.

Izvlačenje parova koje se desilo noć ranije u igračima je dodatno probudilo takmičarski duh i želju za pobjedom i osvajanjem do sada najveće nagrade u nekom snooker takmičenju ali i važne titule, prvaka Bosne i Hercegovine.

Prvi mečevi su počeli u 9:00h na 4 snooker stola, te su se odmah u prvom kolu desili neočekivani preokreti. Nedžad Emšo iz Kiseljaka koji je u prethodnom kolu igrao finale, u prvom meču gubi od Dine Arifagića te sebi zatvara vrata za titulu.

Robert Kovačević dobiva izgubljen meč protiv Zorana Trogrlića tako što u odlučujućem frameu, nakon niza prekršaja koje pravi Trogrlić, čišćenjem stola te ubacivanja posljednje crne na “double” ostvaruje pobjedu te prolazi u naredno kolo.

U narednom kolu Robert Kovačević gubi od također izvrsnog igrača iz Tuzle, Edina Kovačevića rezultatom 3:1 i time sebi dovodi u pitanje titulu prvaka države.

Edin Kovačević kreće u pohod na titulu ali na tom putu se susreće sa Mariom Željom Miloševićem koji je već u prvom meču dobivši 3:0 sjajnog Asmira Smajlovića svima pokazao svoju želju za titulom.
Milošević je u drugom meču savladao svog klupskog kolegu Dinu Arifagića također rezultatom 3:0.

Niko se nije začudio kada je Kovačević poveo 1:0 u polufinalnom meču gdje se sastao sa Mariom Željom Miloševićem, ali obzirom da je iz borbe za titulu izbacio najvećeg favorita PAN Masters takmičenja, Roberta Kovačevića, pad koncentracije i iscrpljenost su doprinijeli da Milošević dobije tri vezana framea te obezbijedi sebi finale.

U drugom polufinalnom meču sastaju se izvanredni Muris Katanić koji je nosioc najvećeg breaka PAN Mastersa te Sanjin Lemezović, obojica iz Tuzle. Obzirom da su obojica igrali polufinale u prethodnom kolu PAN mastersa u Bugojnu, bili su najozbiljniji kanditati za osvajanje titule ali žrijeb je htio da se upravo njih dvojica sastanu u drugom polufinalnom meču u kojem je za trunku bio bolji Lemezović koji je time sebi izborio finale.

Finalni meč između Sanjina Lemezovića i Maria Želje Miloševića je odlučivao prvaka države. Bilo koji od ova dva igrača osvojivši ovo kolo postajao je šampion. Obzirom na njegovu izvanrednu igru u oba kola PAN Mastersa, Lemezović je bio favorizovan činjenicom da je u odnosu na Miloševića igrao u prvom kolu polufinalni, a u drugom kolu finalni meč, ali isključivo pobjeda ga je vodila do šampionske titule.

Na putu ka tituli Milošević je u drugom kolu PAN Mastersa izgubio samo jedan frame što mu je obezbijedilo najveću frame razliku te ga je upravo to plasiralo na prvo mjesto iznad Roberta Kovačevića. Milošević je u finalima pobijedio Lemezovića sa izvandrednih 3:0 za manje od dva sata igre i time postao ponosni nosilac najprestižnije snooker titule u BIH.

Novčane nagrade uručili su ispred sponzora PAN Muamer Karabeg i Adel Kalabušić, sekretar Snooker Organizacije BiH. Prvoplasirani Mario Željo Milošević osvojio je novčanu nagradu od 2.000 KM. Drugoplasirani Robert Kovačević osvojio je iznos od 1.000 KM dok su treći Sanjin Lemezović i četvrti Muris Katanić osvojili po 500 KM.

Snooker organizacija BiH te sva njena takmičenja odlaze na zasluženi odmor do septembra kada će početi nova sezona takmičenja.

Snooker organizaciji BiH od naredne sezone se priključuju Banjaluka i Mostar, te će zajedno sa Tuzlom, Kiseljakom, Bugojnom i Sarajevom činiti najveću snooker ligu u Istočnoj Europi, sa preko 150 registrovanih snooker igrača.

Više informacija o snookeru u BiH, klubovima i takmičenjima pogledajte na zvaničnoj stranici Snooker organizacije BiH www.snooker.org.ba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,