Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izbor najbolje sportske fotografije u BiH: Nagradu “Tomislav Trojak” osvojio Denis Ruvić

Preuzmite sliku

U Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona danas je održan Izbor za najbolju sportsku fotografiju Bosne i Hercegovine u prošloj godini pod nazivom ˝Tomislav Trojak˝, a nagrađeni su radovi Denisa Ruvića, Ahmeta Bajrića i Aleksandra Čavića, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom manifestacije koja je održana u organizaciji Udruženja građana ˝Centar kreativnih aktivnosti˝, a uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona i Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona, dodijeljena su i specijalna priznanja porodicama Trojak, Zabuš i Mukić.

“Volim sportsku fotografiju i drago mi je kada neko nagradi nečiji rad. Također, drago mi je što sam na prvom takmičenju osvojio prvu nagradu˝, izjavio je Ruvić.

Tomislav Trojak bio je jedan od najpoznatijih sportskih fotoreportera u bivšoj Jugoslaviji. Rođen je u Tuzli 1944. godine, gdje je i umro u 71. godini.

Početne fotografske korake napravio je u tuzlanskom bivšem ˝Frontu slobode˝, pod mentorstvom Miroslava Hlubne. Radio je i sarađivao s brojnim medijima u bivšoj državi, te sa svjetskim agencijama, a dobitnik je posebnog priznanja i zahvalnice za doprinos 14. Zimskim olimpijskim igrama, održanim u Sarajevu 1984. godine. Također, njegove fotografije košarkašica tuzlanskog ˝Jedinstva˝ u osvajanju naslova prvaka Evrope u Firenci 1989. godine obišle su Stari kontinent.

˝Čast je za našu porodicu što je ovakva manifestacija nazvana imenom mog oca. Fotografija je bila njegova velika ljubav˝, rekao je Igor Trojak.

Izboru najbolje sportske fotografije ˝Tomislav Trojak˝ prisustvovao je veliki broj bivših i aktivnih sportista, kao i sportskih radnika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje