Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrvački klub “Sloboda” svečano obilježio 40 godina postojanja: Uručene zahvalnice, plakete, posebna i specijalna priznanja (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

U subotu je u restoranu “Lovac” u Tuzli u organizaciji Hrvačkog kluba “Sloboda” obilježeno 40 godina postojanja hrvačkog sporta u Tuzli.

Među starijim članovima RSD “Sloboda” Tuzla, još uvijek živi priča da je daleke 1928/1929 godine u Tuzli postojala hrvačka sekcija, kada se hrvalo služeći se takozvanim grifovima, Hrvanje kao sport u Tuzli ipak doživljava popularnost 1977. godine.

12. aprila. 1977 godine, mladi entuzijasti, predvođeni Branimirom Mikićem osnivaju prvi hrvački klub u Tuzli. Okupljeni pioniri i omladinci svoje prve treninge realizovali su u Elektro-tehničkom školskom centru u Tuzli.

“Činjenica da je tada bilo dosta problema kada se trebao da osnuje klub. Tuzla je uvijek bila grad sporta i novi klub predstavaljo je novi namet na ono sredstava što se već izdvajalo za sport. Muđutim sve se nekako dobro završilo, podsjećam da je ideja krenula nekad 1976 godine i nakon godinu dana priprema ipak uspijevamo da osnujemo klub i postanemo dio RSD “Sloboda”. Iako smo bili tada mlad klub za kratko vrijeme doživjeli smo ekspanziju jer smo prije osnivanja kluba imali sekciju i već se nekoliko mjeseci ozbiljno se radilo tako da smo već na prvim takmičenjima pokazali određene rezultate. Tih godina bili smo klub sa najvećim brojem medalja što nas je dovelo na prag Prve savezne lige bivše SFRJ, a ta liga bila je jedna od najkvalitetnijih u Evropi” – prisjetio se prof. Branimir Mikić.

Od trenutka osnivanja Hrvačkog kluba “Sloboda” do danas, uspješni i marljivi tuzlanski hrvači, na čelu sa Branimirom Mikićem osvajaju mnogobrojna priznanja, nagrade, odličja i medalje.

U pobjedničkim misijama treneru Mikiću su svesrdno pomagali između ostalih i prvi predsjednici hrvačkog kluba “Sloboda” Petar Bašlić i Tomo Šošić te prvi hrvači kluba: Dragan Divjak zv. Šećo, Milenko Perkić zv. Blek kao i Dragan Marković.

Jedan od utemeljivača HK “Sloboda” doc. dr Mališa Radović povodom ovog značajnog jubileja na poziv organozatora doputovao je u Tuzlu iz Nikšića.

“Ovdje su se održavala brojna vrhunska takmičenja u hrvanju na nivou Jugoslavije. To su bila prvenstva države, to je bio turnir Bratstva i jedinstva kao i Husinski rudar koji se godinama tradicionalno održavao” – podsjetio je Radović.

Na svečanosti povodom 40 godina postojanja Hrvačkog kluba Sloboda prisutni su minutom šutnje odali počast članovima kluba koji su svoje živote dali za odbranu Tuzle i Bosne i Hercegovine. To su Nedžad Fejzić, Suad Ademović, Mirsad Hasanović, Nedim Hasić, Branko Marković i Benjamin Sadiković.

Organizator je ovom prilikom pripremio i uručio plakete i posebna priznanja za doprinos u razvoju i popularizaciji hrvačkog sporta u Tuzli.

Prvi zahvalnicu je dobio najuspješniji hrvač Slobode Dragan Marković zatim su zahvalnice uručene i Rizahu Hasanoviću, Miji ĐurićuAljoši Jakupoviću, Muji Bajramoviću, Branislavu Bilanoviću, Senadu Muharemoviću, predsjedniku Skupštine RSD “Sloboda” Aidu Berbiću i Sportskom savezu grada Tuzla.

Posebno priznanje uručeno je Milenku Perkiću koji kao trener u hrvanju radi od 1990 godine u HK “Sloboda” iz Tuzle. Izbornik je i trener hrvačke Reprezentacije BiH od 1995 godine i hoš uvijek je na toj dužnosti. Dobitnik je sportskog priznanja Svjetske hrvačke organizacije, koje se dodjeljuje za poseban doprinos razvoju hrvačkog sporta. Perkić je dobitnik mnogobrojnih priznanja, član je Komisije za vrhunski sport Olimpijskog komiteta BiH.

Priznanje je dobio i prvi hrvač HK “Sloboda” Dragan Divjak, poznatiji kao Šećo.

U ime HK “Sloboda” specijalno priznanje za doprinos i razvoj hrvačkog sporta gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću uručio je dugogodišnji trener Maid Fazlović.

Gradonačelnik Imamović je ovom prilikom kazao kako će grad Tuzla na hrvanje uvijek gledati kao na Olimpijski sport i tako se odnositi prema njemu.

“Hrvačkom klubu Sloboda želim još dosta jubileja, dobrih rezultata, a od svojih saradnika tražim veću finansijsku podršku ovom sportu i šta poželiti nekoj članici RSD “Sloboda” osim ono što se želi rođenoj porodici” – kazao je tokom obraćanja gradonačelnik Imamović. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,