Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Formula 1: Hamilton ostvario pobjedu u Mađarskoj i preuzeo lidersku poziciju u poretku

Preuzmite sliku

Britanski vozač u bolidu Mercedesa Lewis Hamilton slavio je pobjedu u jedanaestoj ovosezonskoj utrci Formule 1 koja je vožena danas za Veliku nagradu Mađarske, javlja Anadolu Agency (AA). 

Utrka „najbržeg cirkusa“ na stazi Hungarorin ponudila je pregršt zanimljivih duela od početka kvalifikacija do kraja same utrke. Riječ je o zahtjevnoj stazi na kojoj su vozači odvezli 70 krugova i prešli 306 kilometara do cilja.

Hamilton je slavio petu pobjedu ove sezone, a 48. u karijeri.

Drugoplasirani je bio Hamiltonov klupski kolega i do sada vodeći na tabeli Formule 1 Nico Rosberg, a iza njega kroz ciljnu liniju su prošli Daniel Ricciardo iz Red Bul Racinga i Sebastian Vettel iz Ferrarija. Kao peti i šesti kroz cilj su prošli Max Verstappen iz Red Bulla i Kimi Raikkonen iz Ferrarija, a upravo je taj dvojac vodio najzanimljiviju bitku tokom meča.

Od danas je Hamilton vodeći u ukupnom poretku vozača sa 192 bodom, a njegov klupski kolega Rosberh sa 186 bodova. Riccardo je od danas treći u poretku sa 115 bodova, a Raikkonen je pao na četvrtu poziciju sa bodom manje. Peti je Vettel sa 110, a šesti Verstappen sa deset bodova manje.

Naredna utrka će se voziti već naredne nedjelje, 31. jula za Veliku nagradu Njemačke i to na stazi u Hockheinheimu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,